tisdag 18 augusti 2015

Vecka 23 - 24, sensommar och augusti!


Bloggen tillbaka efter en tids sommaruppehåll. Och i söndags avslutades i princip den officiella Göteborgssommaren 2015 med finalen av Kulturkalaset (samt Way out West).

Väldigt mycket turister och evenemangsdeltagare - kanske något för mycket under en och samma vecka. Bilden är från Kungsportsavenyen i söndags (+27°).

Rent generellt har det förmodligen slagits turistrekord i Göteborg denna sommar. Även Landvetter flygplats har slagit flera rekord i år. Bland annat så flög mer än en halv miljon resenärer utrikes under juli månad.

I veckan som gick (vecka 33) kom (något motsägelsefullt) sommarvädret till Göteborg på allvar i form av en högtrycksblockering över i stort sett hela Skandinavien. Enligt nästan säkra prognoser skall högtrycket ligga kvar fram till måndag, eventuellt något längre.

Dags för en tids sommarleverne, med andra ord!

Göteborg "by night":




Såhär ser Göteborg ut "by night" veckorna runt midsommar och mer eller mindre nästan ända fram till augusti månad, faktiskt.

Bilden ovanför är tagen i början av juli ca klockan 22.15 (10.15 pm). Ett obehagligt scenario för alla oss som tycker att det skall vara viss ordning och reda; Vilket i detta fallet betyder ljust på dagen och mörkt på kvällen/natten. 

Efter någon/några timmas skymning runt midnatt börjar ljusbombardemanget igen och då med en lång soluppgång i öster.

Men nu är det hursomhelst augusti och det börjar äntligen bli märkbart mörkare igen kvällstid. Som bl a innebär att ärligt folk åter kan ta sig en kvällspromenad utan att behöva utsätta sig för något slags strålkastar-liknande midnattssols-ljusinferno på upp till  2-5000 lux kvällstid.

För övrigt så har sommarvädret varit bra på västkusten 2015. Grafen ovanför visar temperaturen Göteborg/Linnéstaden från 1 juni och fram till idag; Som synes behagliga temperaturer på ca +20° dagtid och runt +15° på natten.

Perfekt sommarväder med andra ord. Och lagom med regn vilket innebär att vi fortfarande har en frodig grönska nu i mitten av augusti.

Det som dragit ner det hela är det eviga blåsandet som pågått sedan årsskiftet och förmodligen kommer att fortsätta året ut. Enligt SMHI har det blåst ca 32 - 35% (medelvärde) mer i år i Sverige än vad som är normalt. På västkusten sannolikt några procent mer än så.