lördag 29 augusti 2015

City of St. Petersburg

Det här fartyget råkade jag "hitta" i Skandiahamnen häromdagen och är av en typ som jag inte ens visste existerade. Inte ännu, iallafall. 

Förskeppet har utformats som främre delen av ett jumbojetflygplan, Boeing 747, men med själva nospartiet (fören inklusive kommandobryggan) "ihoptryckt" till en halvsfärisk form. I och med detta har man lyckats minska luftmotståndet med upp till 50 % jämfört med ett konventionellt fartyg.

Vilket i sin tur inneburit att man kunna sänka den årliga bränsleförbrukningen med ca 800 ton och minskat CO2-utsläppet med ca 2500 ton per år.  

Fartyget heter M/V City of St. Petersburg och är ett Ro-Ro fartyg byggt för den japanska biltillverkaren Nissan för transporter av företagets produkter i Europa. D v s person- och lastbilar från Nissans fabriker i Storbritannien och Spanien till återförsäljare i nordeuropa inkluderande Ryssland. 

Måtten är 140.00 x 22,40 x 6,50 m och med ett tonnage på 21.000 GT. Fartyget kan lasta upp till 2.000 fordon.

M/V City of St. Petersburg har ett systerfartyg som heter M/V City of Rotterdam. Båda är byggda 2011 och i trafik sedan 2013.

Bra exempel på hur man relativt enkelt genom att bryta mot stipulerade regler och konventionellt tänkande kan göra en intelligent och logisk förbättring (nyskapelse) av något redan befintligt.  

Boeing 747-400