söndag 22 september 2013

Höstdagjämning 2013

Den här helgen blev det höst i Göteborg på riktigt; Bilden ovanför föreställer Skansen Kronan i klar höstluft i fredags. Bilderna nedanför visar hur vädret ser ut idag, Höstdagjämningen 2013. Och så kommer förmodligen vädret att gestalta sej ca sex, sju månader framåt när vi nu återgår till den "ordinarie" ordningen; För säkerhets skull tillkommer en hel del snö, blåst, regn, dis, dimma, kyla, ännu mer blåst och regn etc. Och snöglopp, naturligtvis.

Allt beroende på att jordaxeln, som alltid lutar ca 23, 5°, från och med idag alltmer lutar åt fel håll för oss som bor häruppe på norra halvklotet - d v s bort från solen.

Jag hade i och för sej tappat intresset för forsar och vattenfall eftersom dessa i denna delen av landet saknat tillräckligt med vatten. Men i förrgår hittade jag ett porlande, fullt fungerande vattenfall här i Göteborg. 

Det var i och för sej beläget till höger om nöjesparken Lisebergs entré och drevs av en elektrisk pump . Men det är ju iallafall ett fungerade vattenfall och det rann faktiskt vatten i det som det mycket riktigt skall göra i just ett vattenfall.