söndag 6 augusti 2017

Vecka 31 2017

Vecka 31 och första veckan i augusti månad då det märks alltmer att vi går mot mörkare tider. Astronomiskt sett, är väl säkrast att tillägga.

Bilden ovanför tog jag helt nyligen ute vid Nya Varvet och föreställer Älvsborgsbron vid inloppet till Göteborg (eller utloppet från Göteborg om man så vill).

Bilden som sådan kanske idyllisk ut men faktum är att det vid detta tillfället blåste det upp till 18 m/s i byarna från syd-sydost. En vindriktning som är anledningen till att det vid detta tillfälle inte gick några vågor på Göta Älv som då låg i lä.

Grafen ovanför visar vindstyrkan ute vid Vinga fyr under den gångna veckan. En vecka som i stort sett ser ut som alla andra veckor hittills under 2017 -  dvs att det blåser vecka in och vecka ut. Månad efter månad. Med andra ord ett evigt ett blåsande som irriterar alltfler i Göteborg och på västkusten.


På många håll i syd och mellansverige har det varit den svalaste och torraste sommaren sedan mätningarna började. Vilket bl a inneburit ansträngt läge för grundvattnet även i denna del av landet.

Men bortsett från blåsandet och torkan så tycker jag att temperaturen varit behagligt lagom denna sommar.

Ovanför visas temperaturen i Göteborg (Västra Frölunda) under juli månad 2017. Ca 20 till 25° i nästan varje dag och med kvälls- och nattemperaturer på mellan 15 till 18°.

Frånvaron av nederbörd under praktiskt taget hela våren och sommaren 2017 har bl a inneburit att trafiken med Göta Kanal-båtarna fick problem på grund av lågt vatten.

Efter flera grundkänningar, som t ex för Juno ovanför, fick man ändra rutterna för kanaltrafiken samt även ibland ersätta vissa sträckor med buss.

Radarbild föreställande regn och åska på väg in över syd- och Västsverige i onsdags.
Men den senaste veckan har det äntligen börjat regna och situationen för grundvattnet har rätat upp sig en aning. Men det behövs mycket mera regn. Något som utlovas inför andra halvan av den kommande veckan.


Avslutningsvis en bild av regntunga skyar (efterlängtade) på ingång från sydväst och den svenska fanan i aktern på Ostindiefararen Götheborg i förgrunden.

Detta var allt för denna gången och blev mest som en kortare regional sammanfattning av det numera egendomliga vädret i Sverige sommaren 2017.

Regulariteten av bloggen har varit ungefär sisådär det senaste halvåret men jag skall ta mig själv i kragen och försöka se till att det blir bot och bättring på den punkten framöver.