onsdag 27 april 2016

Arktiska vindar och Tågsläpp!

Lok littera D
I söndags var det dags för järnvägssällskapets tågsläpp ute på bangården vid Lärje i nordöstra Göteborg. Tågsläpp är ungefär som kosläpp, men med lok och vagnar istället för kor. 

Trots att det är slutet av april var vädret arktiskt kallt och blåsigt med omväxlande regn, snö, hagel, åska. Men även en och annan kort solglimt mellan varven. Kallaste tågsläppet jag varit med om. 

Rariteten ovanför är ett godstågsånglok SJ littera E4 byggt 1914 av NOHAB.

Järnvägssällskapet (BJ) bildades 1972 för att rädda skrotningshotade äldre lok och vagnar åt eftervärlden. Sedan dess har det gjorts, och görs, ett omfattande och helt fantastiskt restaureringsarbete av dessa klenoder. 

Bilden ovanför visar färdigrenoverade lok och vagnar vilka i stort sett har återsällts till ursprungsskick.

Ett antal lok och vagnar i väntan på renovering. I förgrunden en reservdel i form av ett tvåaxligt boggichassi - allt sparas för framtida behov!


Man kan använda tågsläppet i Lärje som en referenspunkt för hur långt våren har kommit i Göteborgtrakten. Och det är bara att konstatera att densamma hittills inte gjort några större framsteg än så länge. 

Vädret är som tidigare nämnts kallt med arktiska nordliga vindar på upp till 22 m/s i byarna. Grafen ovanför visar vindhastigheten ute vid Vinga fyr förra veckan, vecka 16. Den gröna kurvan visar vindbyarna (gusts).

Samma väder med samma arktiska vindar även denna vecka. Men eventuellt några grader varmare till Valborg.

Drottning Elizabeth II 90 år!


Och gratulationer i efterhand till Storbritanniens monark Drottning Elizabeth II som i torsdags, den 21 april, fyllde 90 år.

Drottning Elizabeth II är dessutom, sedan den 9 september 2015, den brittiska monark som har regerat längst tid. Det tidigare rekordet innehades av drottning Viktoria (1819 - 1901). 

Drottning Elizabeth II  är även Storbritanniens hittills äldsta monark, då drottningen 2007 gick om drottning Viktoria som avled i en ålder av 81 år och 243 dagar.