tisdag 3 maj 2016

Första Maj 2016

Under april och inledning av maj, har det varit ovanligt kallt och blåsigt detta år i Göteborg. 

Bilden visar hur såg det ut straxt före lunchtid på Linnégatan i söndags förmiddag, d v s första maj; Inte en tillstymmelse till vårgrönnska så långt ett öga kunde nå. Våren är ca två veckor försenad men beräknas enl. uppgift nå västkusten fullt ut till pingst. 

Första maj är helgdag i Sverige och mest känd för att flera tiotusentals svenskar beskådar det stora antal s k kosläpp som går av stapeln runt om i landet just denna dag.


Kosläpp innebär att en lantbrukare släpper ut sina  kor på vår- och sommargrönbete efter att dessa har tillbringat vintern i en ladugård. 

Genom att hoppa och skutta under själva kosläppet uppvisar korna påtaglig glädje inför den förestående sommaren ute i naturen. Evenemanget har blivit ett av sveriges snabbast växande folknöjen.

Man kan likna ett kosläpp med ett tågsläpp vilket jag beskrev i mitt förra inlägg. Men då med den skillnaden att man släpper ut kor istället för lok och vagnar.

Runt om i Göteborg trotsade många blåsandet och det var mycket flanörer ute i stort sett överallt - inte minst i dom västra stadsdelarna. Vid Slottsskogsvallen pågick ett stort s k bakluckeloppis under eftermiddagen.

Blåsigt, som sagt. Dag ut och dag in under en lång tid. På Valborgsmässoafton blåste det upp till 22 m/s i byarna ute vid Vinga. Nordliga vindar och, för säkerhets skull, till ackompanjemang av regn.

Men nu stabiliserar sig vädret tillfälligt och varmast ser det ut att bli på söndag med upp till +15 - 20° i syd- och mellansverige enl. temperaturkartan nedanför.