lördag 23 januari 2016

Vecka 3 och (äntligen) vinter i Göteborg!

Här är några bilder från Göteborg dit vintern anlände på riktigt och med mycket snö tidigt i måndags morse. Vilket fick till följd att hela infrastrukturen i stort sett totalkollapsade. Och idag, lördag, fem dagar senare, fortfarande så att säga går på knäna

Mycket illa organiserad, på gränsen till obefintlig, snöröjning  av Göteborgs Kommunstyrelse.

Bilden föreställer Prinsgatan med Oscar Fredriks kyrka vinterskrudad i bakgrunden. Kyrkan har fått sitt namn efter kung Oscar II och är byggd i nygotisk stil samt invigd på påskdagen den 2 april 1893.


I förrgår var var det -20°C ute vid Säve Flygplats kl 08.00. I Lindome hade man -18°C. Vilket numera är unika temperaturer för Göteborgsområdet.





Bilderna ovanför från hörnet Linnégatan-Prinsgatan i måndags. Det fick räcka med det hörnet den dagen då det var svårt att ta sig fram på trottoarerna p g a snön (knagglig isbark och mycket halt).

Skansen Kronan, översta bilden, på toppen av Risåsberget är ett befästningsverk som i sin nuvarande utformning uppfördes 1687-1689 efter ritningar av Erik Dahlbergh. Namnet Risåsberget är en förvrängning av det ursprungliga namnet Ryssååhsen (Ryssåsen) från ca 1624.

Min backe, Nordhemsgatan, och glashalt. Där var det definitivt kört - eller rättare sagt färdigtkört för dom flesta bilister i måndags-tisdags. 



Vegagatan och närmaste delen av Slottsskogen i tisdags. I Slottsskogen såg det här och var ut som en stor vinterkatedral eller slottssal i någon fantasy-film (som t ex Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe) med alla stora majestätiskt snöklädda träd.

Avslutar på samma sätt som jag började med en bild av Oscar Fredriks kyrka vilken är en turistattraktion och Göteborgs mest fotograferade kyrka.

Grafen nedanför visar temperaturen runt Järntorget/Linnégatan under årets första tre veckor.