lördag 28 november 2015

Vecka 48, Ankdammen och stormen Gorm!

Vecka 48 och vi i Ankdammen fick uppleva ytterligare en i raden av regeringens många bisarra presskonferenser under hösten 2015.

Detta i tisdags, den 24 november, då en bister och pressad statsminister Löfven till ett slags "ackompanjemang" av en gråtande miljö- och vice statsminister Åsa Romson meddelade att man tvingas nödstoppa Sverige då nationen plötsligt stod (och står) inför en mycket nära förestående och allvarlig s k systemkollaps.


Anledningen till nödstoppet är att den pågående och massiva folkvandringen från mellanöstern, inkluderande delar av Afrika, till Sverige nu inneburit att Löfven-regimens flyktingpolitik totalhavererat.

Regeringen vill därför att antalet asylsökande skall minska drastiskt och vill således att svenska asylregler skall anpassas till EU:s miniminivå.

Man föreslår bland annat tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta till alla flyktingar förutom kvotflyktingar.

Regeringen föreslår även bl a utökade id-kontroller på bussar och tåg vid gränsen. Id-kontrollerna innefattar även Öresundsbron.

Dessa åtgärder var för övrigt fullständigt otänkbara för regeringen så sent som för mindre än två veckor sedan.



Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill se en ännu mer restriktiv flyktingpolitik. Bl a en kraftigt förstärkt "återvändandeprocess" för alla som fått avvisningsbeslut, men inte kan eller vill lämna Sverige. Ytterligare ett krav är att förvar av t ex avvisade personer skall användas mer.

Även för moderaterna och övriga allianspartier var åtstramningar inom flyktingpolitiken helt otänkbart tidigare i år.

Bägge blocken, Alliansen och De rödgröna, besväras för övrigt av problematiska opinionssiffror.

Löfvens politik hösten 2015 kommer att skapa djupa sår i vårbudgeten 2016 med allt vad det kommer att innebära.

Stormen Gorm


Så var det dags för höstens andra höstsstorm i väst- och sydsverige. Detta då stormen Gorm passerade västkusten och ner över sydsverige. Egentligen var det en orkan från Nordsjön som främst drabbade danska västkusten och delar av Skåne.

Bland annat ca 30.000 strömlösa hushåll samt en hel del inställda flyg och pendeltåg blev resultatet av Gorms framfart i sydsverige.
Inne i Göteborg märktes Gorm mest timmarna före midnatt med regn, hagel, snö och förvånansvårt kraftig åska. Det blåste även en hel del och gör så fortfarande nästan ett dygn senare. Men någon storm var det knappast frågan om. Halv storm (20,8 – 24,4 m/s) är den korrekta benämningen (enl. SMHI).

Graferna är från Vinga fyr där det blåste upp snabbt och kortvarigt  (övre grafen). Intressant med lufttrycket (undre grafen) som samtidigt plötsligt sjönk drastiskt och kort därefter steg lika snabbt.

För övrigt  innebar stormen Gorm i Göteborgstrakten en del översvämningar av regnandet och kortvarigt högt havsvattenstånd.


Trevligt att Danmark (och Norge) alltmer tenderar att ge stormar och orkaner fornnordiska namn. Denna gång efter kung Gorm "Den Gamle" Knudsøn som var Danmarks kung under första hälften av 900-talet.

Förra höststormen som drog in över Danmark och sydsverige (för ca en månad sedan) hette Freja.

Och Freja är ett kvinnonamn med nordiskt (isländskt) ursprung och härstammar från den nordiska mytologin och det ur-nordiska ordet frauja med betydelsen fru eller härskarinna. 

Stormar och orkaner från Nordsjön namnges numera av vädertjänsten i det land som drabbas först. Vilket i stort sett alltid för Skandinaviens del är Danmark (DMI) och Norge(YR.no).

Det är sällsynt att ett oväder utvecklas kraftigt över Sverige. Men när så skulle vara fallet namnges det av SMHI genom att helt enkelt välja namn geografiskt eller efter almanackan som t ex Ölandsstormen 1985, Allhelgonaorkanen 1969, Julstormen 1902 etc etc.

Och i dagens "det nya Sverige" hade det väl förmodligen knappast ansetts som helt comme il faut att döpa exempelvis stormar och orkaner till fornnordiska namn vilka härstammar från Vikingatiden eller den nordiska mytologin.