söndag 8 november 2015

Höst och politik




Nu har äntligen hösten kommit till Göteborg. Detta efter ett långdraget högtrycksbetonat väder sedan början av augusti.

Och här i Göteborg och på västkusten har högtrycket under oktober inneburit en hel del dis och dimma vilket medfört att luften känts ovanligt rå, kall och fuktig. Ibland nästan som om man virat in hela Göteborg i en blöt filt.

Flera väderrekord slogs för övrigt i Sverige under oktober. Bl a i höga dagstemperaturer, antal soltimmar, långa högtrycksblockeringar etc.

Oktober 2015 blev även en rekordtorr månad med extremt låga nederbördsmängder. Mätstationen i Svanberga, Roslagen, rapporterar t ex endast 3,1 millimeter nederbörd för oktober. På många orter i landet föll inte en enda droppe regn under hela månaden. 


Men nu är som sagt alla enformiga högtryck på väg bort och regn är äntligen på väg in mot västkusten. Bilden visar ett blåsigt regnoväder som drog in över syd- och västsverige inatt. Härliga tider för alla oss autumn lovers, med andra ord! 

Grafen är från Vinga fyr strax (eller straxt om man så vill) efter midnatt inatt där det blåste upp till 33 m/s i byarna när stormen Freja passerade Göteborg.

Svetsaren
Apropå rekord så har det även slagits flera historiska rekord i monumental dumhet och total inkompetens inom svensk politik under 2015 i allmänhet och oktober månad i synnerhet. Som bland annat lett till fullständigt kaos inom t ex den egendomliga svenska flyktingpolitiken. 

Vilket i sin tur resulterade i att den panikslagna svenska regeringen under veckan tvingades sända ut ett nödrop till EU med en vädjan om hjälp att reda ut den situation man själva skapat. 

Detta då man fullt ut tappat kontrollen över det helt förvirrade och bisarra läget i Sverige där landet nu mer eller mindre verkar vara på väg mot någon form att fritt fall om inget görs omedelbart. 


Danmarks integrationsminister Inger Støjberg slår så att säga "huvudet på spiken" i sitt uttalande angående professionaliteten inom svensk (flykting)politik.


Och ungefär samma tongångar hörs från övriga EU-länder om hjälpinsatser till Sverige. 

Som man bäddar får man ligga heter det ju som bekant.


Ebba Bush Thor
Men en positiv politisk händelse inträffade faktiskt i Sverige under 2015. Detta då Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush ThorKDs Riksting den 9 oktober 2015 med stor majoritet fick KD att lämna (i praktiken spräcka) den hårt kritiserade maktkartellen Decemberöverenskommelsen (DÖ)

Vid 19-tiden samma kväll kom besked från samtliga övriga Allianspartier som bekräftar att man i och med KD:s utträde ur DÖ-överenskommelsen betraktar denna som upphävd.

Sara Skyttedal
Även Kristdemokraternas Ungdomsförbunds (KDU) ordförande Sara Skyttedal har varit en starkt pådrivande kraft för avvecklandet av Decemberöverenskommelsen. På bilden ovan firandes segern den 9 oktober med champagne.

Decemberöverenskommelsen 27 december 2014


Partiledarna inom DÖ förvirrat stirrandes på varandra resp. ut i
tomma intet i samband med bildandet av sin maktkartell

Decemberöverenskommelsen träffades den 27 december 2014 mellan regeringen och oppositionspartierna i Alliansen.  Överenskommelsen iscensattes påpassligt nog vid en tidpunkt då svenska folket var upptagna med jul- och nårsfirandet.

Anledningen till överenskommelsen var att partiledarna drabbats av panik i samband med valresultatet den 14 september 2014 samt ett förväntat valresultat i ett utlyst nyval mars 2015.

Överenskommelsen gick ut på att demokratin i Sverige avvecklades som parlamentariskt system och ersattes med ett s k auktoritärt styre. I praktiken en slags enpartistat eller Diktatur Light, om man så vill.

var tänkt att gälla till valdagen 2022 (!). Stefan Löfven hade tillsammans med sitt anhang således planerat att sitta i orubbat bo i åtta (8) år! Och då med Sverige som den enda icke demokratiska medlemsstaten inom EU

Då demokratin den 9 oktober 2015 återinfördes i Sverige efter drygt nio månader betecknades detta av många politiker, partiledare, journalister, ledarskribenter, "intektuella" och självaste statsministern som att Sverige plötsligt hamnat i ett "mycket allvarligt läge". Vilket ju onekligen är ett ganska anmärkningsvärt påstående. 

Avslutningsvis så kan man i sammanhanget inte låta bli att tänka på ett citat av Georges Pompidou som var frankrikes president 1969 -1974:

"Det finns inget folk som är mer tacksamt 
för en regering att leda än det svenska"