lördag 9 januari 2021

Nytt år, citat och Manga!

Sir Winston Churchill - Storbritannien premiärminister 1940–1945 samt 1951–1955

2021 och nytt år. Och med facit i hand om det gångna året 2020 så verkar idag det kommande bli lika oförutsägbart som det nyligen avslutade blev. Delvis kanske beroende på att en del av framtiden verkar stå och falla med vacciner som idag ingen egentligen vet hur de kommer att fungera.

Hursomhelst så tycker jag att det kan vara på plats med ett passande citat som årets första inlägg. Och då ett bevingat citat från ett radiotal 1942 av Storbritannien dåvarande premiärminister Winston Churchill (1874 - 1965).

Det är förmodligen ett av historiens mest kända citat. Klart och koncist språkbruk och behöver därför inte översättas.

Notera att ordet perhaps (näst sista raden) är betonat.




Bilden ovanför är en manga-bild och den första jag gjort på nästan ett år. Beroende på att världen stannade 2020 och så även jag inklusive manga-bilderna. 

Jag vet inte riktigt vart all tid tog vägen 2020 men som för så många andra så tog anpassning till nya tider förmodligen en del tid i anspråk.

Manga (och Anime Line art drawing) är japanska och betyder ungefär "fria bilder" som är det japanska ordet för tecknade serier. 

Det är egentligen en japansk metod för att till exempel i datamaskiner skapa serieteckningar (samt tecknade filmer). Metoden influerar numera även t ex amerikansk och europeisk seriekonst

Manga stavas  漫画  på japanska vilket kanske kan vara av intresse att veta för den som är stavnings-intresserad.

Jag har gjort bilden av Winston Churchill i svartvitt och då som liknande en blyertsteckning. Byggnaden i bakgrunden (10 Downing Street, London) är gjord som en halvtonsbild.


Boris

10 Downing Street, London, är den adress som Storbritanniens premiärminister bor på under sin ämbetsperiod. Vilken för Winston Churchills del var 1940–1945 samt 1951–1955.

Idag är det således Churchills partikamrat Boris Johnson som bor på adressen 10 Downing Street.


Klicka här för bilden av Winston Churchill samt tidigare manga-bilder i större format .