söndag 31 januari 2021

Dagboksinlägg - vecka 4

 Gemytlig småträngsel på Kungsgatan i centrala Göteborg

Idag blir det ett dagboksinlägg av den typ jag nämnde i Testinlägget förra veckan. Och förra veckan och då speciellt förra helgen, var det ju mest vädret som orsakade en del problem.

Men sedan dess, förra veckan alltså, så har det runnit en hel del vatten under broarna igen och idag är det vaccinationer och det muterade brittiska coronaviruset som dominerar vecka 4 i Europa - inte minst här i Skandinavien.

Därför består inlägget idag av talande rubriker från svensk media under den gångna veckan.




I lördags morse, den 23 januari, genomförde Norge en lockdown av Oslo och kringliggande kommuner med anledning av att man upptäckt flera fall av det muterade corona-19 viruset. 

Man kan jämföra situation i Oslo med bilden ovanför som jag tog i centrala Göteborg senare samma dag: Flanörer i massor och i praktiken inga som helst restriktioner om att t ex hålla avstånd. För övrigt samma avslappnade "faran över"-stämning som i övriga Sverige. 

Detta trots att man i Sverige redan veckan innan upptäckt betydligt fler fall av det muterade brittiska viruset än i Norge.

Några rubriker från veckan som gick:










Och fortfarande mycket motsägelsefulla uppgifter och svävande information om olika vacciner och deras effekt:


All publicitet påstås ju vara bra publicitet. Då är det väl närmast Astra Zeneca som med sitt kanske något tveksamma vaccin kan utses till "vinnare" vecka 4 - 2021.






Idag, den 31 januari 2021, var det på dagen ett år sedan det första fallet av Corona Covid-19 bekräftades i Sverige av Folkhälsomyndigheten. Det var en kvinna hemmahörande i Jönköping som kommit hem från den kinesiska staden Wuhan och kontaktat vården då hon fått luftvägssymtom.

Symtomet viftades bort som en något kraftigare förkylning av Folkhälsomyndigheten och risken för smittspridning klassades som låg av FMH. 

Viruset fanns enligt FMH bara i Kina och kvinnan upplystes om att det för hennes del således var riskfritt.
 
Men visade sig något senare istället vara det första bekräftade fallet av Covid-19 i Sverige.

Exakt ett år senare, dvs idag, har 5,5 procent av landets befolkning testats positivt för Covid-19 och ca 11.600 personer har mist livet av på grund av viruset.