måndag 12 oktober 2020

Vecka 41 - 42 och Höst 2020

Paraply, regn, frisk kuling och höst på Övre Majorsgatan förra söndagen

Äntligen är den av så många efterlängtade hösten 2020 definitivt på ingående. Detta trots att den svenska sommaren fortsatt att envist klamra sig fast i västsverige en bra bit in i vad som denna vecka blir mitten av oktober. 

Var sak har sin tid, heter det ju.

Bilden ovanför tog jag i söndags (för en vecka sedan)  då väst- och sydsverige äntligen fick njuta av behagligt höstoväder med mycket regn och blåst.

Orsaken till ovannämnda höstoväder var att Skandinavien fick upp resterna av ovädret Alex som orsakat stor förödelse runt nordöstra och östra Medelhavet och där främst Frankrike och Italien drabbades hårt.

För övrigt så var september (och hittills oktober) på västkusten i stort sett lika varm som semestermånaden juli i somras. Även nätterna i september hade med något enstaka undantag i stort sett samma temperaturer som under månaden julis nätter.


Veckans kalldusch:


September 2020 blev den varmaste månad som någonsin uppmätts avseende förhöjd medeltemperatur på planeten Jorden.

(Med medeltemperatur avses summan av avvikelser beträffande högre resp. lägre temperaturer än vad som är normalt över t ex större havs- och landområden runtom i världen).

Värst drabbat av rekordvärmen 2020 är Jordens tre poler, Arktis, Antarktis samt bergskedjan Himalaya (som allt oftare räknas som den tredje polen i klimatsammanhang).


Polerna:

Nordpolen  den nordligaste punkten på Jorden (Arktis)
Sydpolen    den sydligaste punkten på Jorden (Antarktis)
Himalaya    den högsta punkten på Jorden (Mount Everest)





Detta om detta för denna gången. Inlägget blev något kortfattat på grund av mycket höstbestyr och får därför betraktas som ett övergångsinlägg mellan sommarbloggen och höstbloggen.