måndag 17 augusti 2020

Landmärke och Internationella Fyrdagen 2020


För ca två veckor sedan fick Linnéstaden i centrala Göteborg ett nytt landmärke i form av en hög byggnadskran som monterades upp mellan Stena-terminalen och Folkets Hus vid Järntorget.

Detta i samband med pågående byggnation av det som benämns projekt Masthuggskajen vilket är en del av Vision Älvstaden.

Och som boende i Linnéstaden kan jag inte låta bli att intressera mig för utvecklingen i området (samt i viss mån övriga Göteborg) och antydde i vintras att bl a projekt Masthuggskajen skulle följas på bloggen.

Så inlägget idag kan man säga är det första om projektet ifråga.

Bilden tog jag från en plats framför Linnéakyrkan alldeles nedanför trapporna hörnet Övre Djupedalsgatan - Linnégatan. Avståndet till kranen är ca 660 meter.

Masthuggskajen
Kranen ifråga står vid det röda krysset på kartan. För den som är bekant med Göteborg (och Järntorget) så är det bakom fastigheten där Kindstrands Järnhandel fram till i våras var inhyst.

Kindstrands Järnhandel är ett av alltför många offer som hittills skördats av en eskalerande butiksdöd i Göteborg (och övriga Sverige) vilken orsakats av Corona-Covid 19.


Bloggen har tillfälligt "gone fishing" på grund av att en värmebölja olyckligtvis drabbat Sverige liksom stora delar av övriga Europa. Idag var det +30,6° C i Göteborg (kl 1900, Nordhemsgatan).

Men värmen är nästan uthärdlig mycket tack vare att temperaturen för närvarande brukar sjunka till ca +15° på natten vilket är en stor fördel.






Internationella Fyrdagen 2020

Nu i augusti firas Internationella Fyrdagen över hela världen. Varje land som firar fyrdagen avgör själva vilket datum i augusti man hedrar sina fyrar. I Sverige inföll fyrdagen under den gångna helgen (15 - 16 augusti).

Men som med så mycket annat så uteblev arrangemang av typen öppet hus, guidade visningar etc i år på grund av Corona-Covid 19.

Fyrar sägs vara världens mest populära och omtyckta byggnader.