måndag 3 augusti 2020

Augusti vecka 32 2020

Bilden ovanför tog jag för tio år sedan från en båts akterdäck på väg uppför Göta Älv genom Göteborg. Älvsborgsborgsbron och Rivöfjorden i bakgrunden.

Det var sommar, eftermiddag, nästan vindstilla och solen gassade. Året var 2010 och allt var frid och fröjd i världsalltet.

Men det var då det. Sedan dess har det, apropå bilden, (och osökt) runnit mycket vatten under broarna. 

Idag, år 2020, är världen helt annorlunda än den var 2010. Många och stora problem har hopat och hopar sig: Som till exempel en skakig världsekonomi, ett krackelerande EU, ett alltmer toppstyrt Kina, klimatförändringar, oroshärdar runt om i världen, det stundande presidentvalet i USA et cetera.

Och sist men inte minst samt som lök på laxen pandemin Corona-Covid 19 som i mitten av mars 2020 fick världen att bokstavligt talat tvärbromsa


Där är vi fortfarande drygt ett halvår senare och augusti 2020. Och fortfarande vet ingen egentligen någonting om pandemin ifråga och vad som händer härnäst och ytterligare framöver. 

Ett faktum som politiker och myndigheter inte sällan försöker dölja med statistik, motstridiga antaganden och mörkande.




Även jag, som så många andra, stannade tvärt i vintras. Inte minst med tanke på allt som planerats och skulle göras detta år. Men det kommer nya år - ett redan om fem månader (2021) så saker och ting ordnar sig säkert på det ena eller andra sättet.

I vintras prövade jag hursomhelst att göra bilder med influenser av japansk Manga men även det bromsade in p g a Corona. Den sista mangabilden lade jag upp här på bloggen i februari. Den och några andra hittar man genom att klicka här. 

Mangakulturen härstammar från Japan och manga är det japanska ordet för tecknade serier


Men nu är jag igång med mangandet igen och har testat och testar olika program och tillvägagångssätt under våren och sommaren fram till nu.

Nedanför en slags variant av mangabild jag gjort på måfå föreställande statsminister Löfvèn apropå EU:s återhämtningspaket som blev klart för två veckor sedan efter ett så kallat maratonmöte mellan EU:s 27 medlemsländer.

Återhämtningspaketet är på 750 miljarder euro varav 360 miljarder euro är lån och 390 miljarder euro är bidrag.

750 miljarder euro motsvarar ca 8.000.000.000.000 SEK.
(Åttatusen miljarder svenska kronor)


Jag tycker egentligen inte att bilden av Löfvén är något vidare. Men den passar ju iallafall in i sammanhanget.
Å andra sidan sett så är Löfvén definitivt inget vidare han heller. Så det jämnar ju så att säga ut sig.


Stefan Löfvén
Löfvén hyllar EU-överenskommelsen om Återhämtningspaketet samt Långtidsbudgeten. Och ger återigen exempel på sin undfallenhet och tycker nu plötsligt att det är "bra för Sverige och Europa" att EU med gigantiska bidrag skall belöna ett flertal sydeuropeiska länder med notoriskt misskötta ekonomier.

Han tycker även att det är "bra för Sverige" att vi är det land inom EU som kommer att få minst coronastöd trots att Sverige är ett av de länder i världen som per capita drabbats hårdast av Corona-Covid 19

Helt följdriktigt är Löfvén också nöjd med att den svenska medlemsavgiften till EU på sikt kommer att höjas drastiskt vilket han tycker är ”bra för både Sverige och Europa”.