torsdag 13 december 2018

Julgransflygningen 2018, "Alida" och regeringsbildning

Lucia 2018

Göteborgs LuciaFrån ljuset och Luciafirandet överst till den något dystra bilden av Majorna som får symbolisera vädret i Göteborg de senaste veckorna. Som bl a bjudit på regn, dimma, dis, vinterkyla, något snöglopp samt  mer regn och ytterligare mer regn.

Det blåste ca 25 meter per sekund då bilden togs uppe vid Masthuggskyrkan  i förra veckan.
Det var ett tag sedan Boeing 737 var med på bloggen så här kommer färsk statistik från 30 november 2018.


Tabellen visar antal beställda, levererade samt ej ännu levererade (unfilled) maskiner av flygplanstypen Boeing 737 (samtliga versioner) från det först levererade exemplaret 1968 fram till november 2018.

Boeing 737MAX (i trafik 2018), överst, och därunder 737-100 (i trafik 1968)

Boeing 737 med versionsbeteckningen MAX är historiens hittills bäst säljande trafikflygplan sedan introduktionen 2016.
Apropå Boeing 737MAX:

3d-modellen av Boeing 737MAX 

Förra året gjorde jag en 3d-modell av 737MAX  (benämnd Alida) i CAD-programmet Carrara. Men den blev inte helt hundra då jag förmodligen gjorde några fel från begynnelsen.

Alla måtten stämmer men en del detaljer som inte syns har blivit fel eller finns inte. Hjulen går
till exempel inte att fälla ut. Men den gick att använda för att göra några vanliga 2d-bilder som jag lagt in här.

Jag skall göra en ny 737MAX-modell i vinter. Eller någon annan gång.Logon är ändrad något sedan Alida var med på bloggen för ett år sedan. Båda Alida-varianterna ligger i den Danska mappen (La Punta-konceptet) vilken man kommer till genom att klicka här.

Alida-bilderna har egentligen inget med La Punta-konceptet att göra men får vara med som exempelbilder då jag är nöjd med bakgrunderna (landskapen) och färgtonen på dessa.

Eget beröm, och så vidare, men om jag får säga det själv så är jag även tillfreds med själva flyg-känslan i bägge bilderna.
Julgransflygningen över Göteborg 12 december 2018 


Igår var det dags för den traditionella julgransflygningen över stora delar av Västsverige igen.

Bilden visar arton stycken JAS 39 Gripen i julgransformation klockan 14.38 över Johanneberg med Landala och Guldheden i förgrunden. Därefter flög formationen utmed Kungsportsavenyen (Avenyn) med kurs mot Kungälv som passerades 3 minuter senare.

Man måste befinna sig nästan exakt i formationens anflygningslinje (färdriktning) för att kunna se flygplanens landningsljus vilka då ger vision av en gigantisk flygande julgran. En vision vilken således tyvärr inte syns på bilden som jag tog uppe från Skansen Kronan igår.


Det finns i princip inget nytt att nämna om den politiska situationen i Sverige för närvarande.

Det har gått exakt tre månader och tretton dagar sedan valet den 9 september och det har sedan dess inte hänt något konkret med själva regeringsbildningen som sådan.

Vi är med andra ord tillbaka på ruta ett igen. Samt nära ett nyval.