onsdag 30 maj 2018

Vecka 21-22 2018 och tropiskt Göteborg

Bild: GP
I förra inlägget hade vädret precis avancerat från blåsig arktisk vårvinter till (något varmare än) normal vår på mindre än ett dygn. 

Sedan dess har vädret drastiskt förändrats från vårväder till nästan tropiskt högsommarväder med temperaturer upp mot närmare +30° på flera håll runtom i Sverige. 

Vädret räknas som tropiskt då temperaturen inte understiger +20° under dygnets 24 timmar.


Maj månad 2018 blev den varmaste vårmånaden som har uppmätts i Sverige men tack vare att det har varit åtminstone några svala nätter, ca +15°, så är det än så länge uthärdligt.


De svala nätterna beror på att luftfuktigheten för närvarande är extremt låg i stora delar av Sverige. Vilket i sin tur har orsakat torka samt stor brandfara vilket börjar ställa till problem i syd- och mellansverige.

Bilden ovanför tog jag uppe från Klamparegatan (Nya Masthugget) i förra veckan (den 22 maj) och visar summariskt några dominerande byggnader i centrala delarna av ett således nästan tropiskt, +28°, Göteborg.

Längst bak syns den röd-vita Skanska-skrapan som är uppförd alldeles framför Göta Älv-bron (vid köpcentret Femman).

Det stora ljusblå-grön-grå komplexet i bildens mitt med två skorstenar är ett kraftvärmeverk som heter Rosenlundsverket och togs i bruk 1954. Den högsta skorstenen är 98 meter hög. Sedan 1988 producerar Rosenlundsverket energi av naturgas.

Till höger om den stora skorstenen  (och bakom det lilla kyrktornet) syns höghuset Otterhall.

Byggnaden uppfördes1927- 1929 och utropades vid invigningen till Göteborgs första skyskrapa och är fortfarande en av Göteborgs tio högsta byggnader.

Som så många andra tycker även jag att Otterhall med sina influenser av Art Deco är en av Göteborgs absolut finaste byggnader.

Kyrkan i förgrunden är Oscar Fredriks kyrka som är Göteborgs mest fotograferade kyrka på grund av alla sina tinnar och torn.




För en vecka sedan kom äntligen den svenska färskpotatisen till Göteborg. Cirka tre veckor tidigare än förra året. Men förra året, 2017, var ankomsten tre veckor senare än normalt p g a ovanligt kall vår. Så det jämnade så att säga ut sig.

Idag har jag inhandlat koljafiléer vilket senare idag i praktiken innebär:

Panerad kolja
Pressad citron
Svensk dillkokt färskpotatis
Ett (förmodligen flera) glas vitt vin



Åskfront med regn
Torkan under maj månad börjar bli problem bland annat för växtligheten. På västkusten börjar t ex gräset gulna och även övrig grönska att lida brist på vatten.

Men i sista minuten i förrgår kom äntligen en svalkande åskfront in från sydväst och det regnade av och till fram till tisdag morgon.

Utsikt via köksfönstret och välkommet regn i måndags
Efter det att åskfronten passerat mot nordväst återkom det tropiska vädret med temperaturer närmare +30° i Göteborg.

Åska uppstår asaguden Tor från Asgård åker runt med sin vagn och frambringar åska. Detta genom att i vrede slunga sin hammare Mjölner mot himlens moln vilket således skapar åska.

Vagnen dras av bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir.

Namnet Tor härstammar från exempelvis engelskans thunder, tyskans donner, danskans torden och svenskans dunder.
'