fredag 6 april 2018

Återfall


Mitt tidigare utövande av s k konstnärlig verksamhet har legat nere en tid. Ganska lång tid till och med.

Men jag har inte lagt ner den konstnärliga verksamheten som sådan även om det jag sporadiskt producerar nuförtiden är digitalt och då företrädelsevis 3d modeller i datamaskinen. Vilket t ex innebär olika föremål, byggnader (arkitektur) etc. som då och då har hamnat här på bloggen som en renderad bild.

Inom datorgrafik kallas det för att rendera när man gör en vanlig (2d) bild eller animering (film) utifrån en 3d-modell.


I höstas började jag ana ett jag skulle få ett återfall till att ta upp verksamheten med bilder igen. Men inte som tidigare med oljefärger, målardukduk, penslar, terpentin och allt vad det då var för någonting: Den tiden är förbi (den analoga).

Återfallet (till att göra bilder igen) blir istället digitalt och då med ett utgångsläge från vad jag gör nu och tidigare har gjort i datamaskiner fram till nu (3d-modellerna som nämndes ovanför).

Och av återfallet har jag skapat ett koncept som i sin tur har fått ett namn - La Punta. Vilket är spanska och ungefär betyder spets, pik, punkt etc och syftar på någon koordinat dvs en geografisk punkt.

Anledningen till namnet är att det är enklare att hitta och söka efter datafiler i den allmänna röra som jag vet kommer att uppstå i konceptet allteftersom.

Delförstoring av byschorna (första utkastet)
Resultatet av konceptet skall så småningom bli bilder som går att printa ut på olika typer av papper eller canvas (målarduk). Printa är ett finare ord för att skriva ut.

Det går att göra stora bilder om man så vill - det beror på datamaskinens RAM-minne och lagringskapacitet. Att printa, dvs göra utskrifter, har blivit en konstart i sig och kallas då Art Prints

För att framställa vad som skall bli en bild provar jag mig fram genom att göra utkast (skisser, idéer).

Alla utkast i samband med konceptet lägger jag i en mapp (fil) som finns på en dansk server där jag har en domän. Dit kommer man enklast genom att klicka här  eller på La Punta-logon ovanför.

I det första utkastet har jag plockat fram byschorna (byssjorna) igen. Det är som sagt bara en idé till vad som skall bli en bild så småningom och jag har inte lagt ner någon större energi på förgrund, bakgrund och himmel.