fredag 6 oktober 2017

Koljans Dag 2017

Kolja (typisk)

Idag, den första fredagen i oktober månad, firas Koljans Dag i Sverige.

Koljan tillhör familjen torskfiskar och förekommer från Biscaya, utmed skandinaviens nordsjökuster, runt Svalbard, bort till norvästatlanten och Labrador samt upp i Barents hav bort mot Novaja Zemlja.

Koljan kan nå en längd av ca 1 meter. Vikter upp till 17 kg har uppmätts. Många (liksom jag) tycker att den smakar om möjligt något bättre än den till utseendet nästan snarlika (och välsmakande) torsken.

Filéer av färsk Kolja
Videon nedanför är ett recept på panerad fisk som jag använt tidigare på bloggen i samband Koljans Dag. Väldigt enkelt, okomplicerat och det är mer eller mindre omöjligt att misslyckas.

Recept fungerar på i stort sett alla sorter av matfisk som förekommer i söt-, bräck- och saltvatten från jordens alla hörn.

Höstlikt Billdal i södra Göteborg
Nu har hösten kommit definitivt till vår del av Sverige och mellan måndag - onsdag denna vecka passerade ett djupt lågtryck över sydvästra Sverige. Vid Vinga fyr utanför Göteborg blåste det runt 28 m/s i byarna.

Över Östersjön utvecklades lågtrycket till en storm som fick namnet Xavier och ställde till en hel del problem i t ex Polen och Tyskland där den bl a orsakade flera dödsfall.
Vindstyrkor Vinga vecka 40