onsdag 21 december 2016

Midvinter 2016

http://www.5711.se/5711/004-Midvinter.htm
Idag inföll vintersolståndet på norra halvklotet. Den exakta tiden för Sverige var kl 11.44 am (10:44 UTC). Vintersolståndet är den tidpunkt på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med årets kortaste dag.

Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar som mest bort från solen, ungefär 23°. Detta sker två gånger om året – på norra halvklotet ca 21–23 december, på södra halvklotet ca 20–23 juni.

Klicka här, eller på bilden av månen ovanför, så kommer en stor bild av midvintern upp i nytt fönster. Bilden gjorde jag i ett CAD-program.

När det är vinter och midvinter i Norden brukar vi nordbor ibland samlas i Långhusen som t ex kan se ut som på bilden ovanför.

I Långhusen håller vi ting, läser högt ur Eddan, dricker mjöd och äter helstekta vildsvin samt roar oss i största allmänhet för att härda ut midvintermörkret.

Men nej, så är det naturligtvis inte i dagens Norden. Det var så att säga mer förr om åren d v s under vikinga- och medeltiden.

Men man skall aldrig säga aldrig; Historien upprepar sig alltid och snart sitter vi kanske där igen i våra Långhus.

Långhuset som är avbildat på mittbilden ovanför finns faktiskt i verkligheten. Det är en 83 meter lång rekonstruktion av det största långhuset som någonsin hittats och då i samband med en omfattande arkeologisk utgrävning i Norge.

Långhuset är uppbyggt i anknytning till Lofotr Viking Museum i Borg som ligger ute på Lofoten nästan längst upp i Norge.