onsdag 30 september 2015

Höst och Lockheed Hudson igen!


Nu har hösten kommit till Göteborg och västkusten. Fortfarande grönska, men naturen går i allt snabbare takt över till gult, rött och ockra.

Bilden ovanför visar ett ödsligt Slottsskogen med Björngårdsvillan i bakgrunden. Bilden togs i fredags eftermiddag. Anledningen till att det är mer eller mindre helt folktomt är att det just då blåste mellan 15 - 20 sekundmeter.


Ett stort högtryck har parkerat över nästan hela Europa med lågtrycken passerarande norr om Skandinavien. D v s en s k högtrycksblockering. Vilket betyder att solen skiner dag ut och dag in. 

Ganska tjatigt, andefattigt och fantasilöst väder med andra ord. Omväxling förnöjer, brukar det ju heta annars.

Lockheed Hudson igen!


Bilden ovanför har varit med tidigare. Men får vara med igen i samband med att jag flyttar bilder från en gammal hemsida till den nya bildbloggen. Flygplanet heter Lockheed Hudson och är en militär version av Lockheed Electra 10 E.  Klicka här för större bild  i nytt fönster.


Lockheed Electra 10 E var det flygplan som Amelia Earheart flög 1937 i sitt försök att bli den första kvinna att flyga jorden runt. Flygplanet försvann spårlöst under etappen mellan Lae på Nya Guinea och ön Howland 2 juli 1937.

Idag vet man att Electran störtade på en obebodd atoll, Nikumaroro, i det lilla öriket Kiribati. Detta då man helt nyligen kunde fastslå att en vrakdel som hittades redan 1991 på atollen helt säkert kom från Amelia Earhearts Lockheed Electra. Anledningen till olyckan var att bränslet tog slut.