söndag 24 maj 2015

Vecka 21 och blåsigt!

På västkusten har det i stort sett blåst (kallt) i ett enda streck sedan Mars månad. Och vecka 21 i slutet maj blev inget undantag.

Grafen ovanför är vindhastigheten ute vid Vinga fyr under vecka 21 (gusts är engelska för vindbyar).

Oftast blåser det mer eller mindre ständigt runt 8 - 10 m/s. Ibland med upp till 20 m/s i byarna. Inte speciellt mycket egentligen men tillräckligt för att irritera allt fler i Göteborg.

Bl a för att det blåser från väst och sydväst, d v s rakt in i staden, och att det då ibland är svårt, för att inte säja omöjligt, att hitta platser som ligger i lä.



Bilderna ovanför är från ett ödsligt Trädgårdsföreningen mitt i centrala Göteborg och tagna vid lunchtid i tisdags. Normalt brukar det vara ganska mycket folk här vid denna tidpunkt. Men så icke våren 2015 på grund av kyliga vindar.



Även uteserveringarna gapade tomma denna månad.

Men det finns faktiskt prognoser vilka påstår att blåsandet eventuellt kommer att minska nästa vecka. Samt att det skall bli varmare.

Något sent men efterlängtad av många kom Den Svenska Färskpotatisen till Göteborg i vecka 21.


I lördags gick Göteborgsvarvet åter av stapeln. Här som det hela gestaltade sig vid Sveaplan nära Slottsskogen.

----------------------------------

Även om vädret har varit irriterande en längre tid så är det trots allt intressant.

Här en klimat- och vädernyhet som i och för sig kan betecknas som Lök på laxen. Och antyder att det kommande året kan bli väldigt intressant meteorologiskt.sett.

(Texten från artikeln i Dagens Industri finns nedanför)

Väderfenomenet El Niño ser ut att bli värre än vanligt i år. Det rapporterar sajten Slate. 

El Niño är ett väderfenomen som påverkar hela jorden och kan leda till torka på vissa håll och översvämningar på andra. Det uppstår när vattnet i delar av världshaven värmer upp atmosfären, som i sin tur värmer upp vattnet ytterligare.

Kraftiga virvelvindar, utslagna fiskbestånd och stor påverkan på jordbruket är andra vanliga effekter av El Niño.

I år är risken överhängande för en monstervariant, skriver meteorologen Eric Holthaus på sajten Slate.

”För första gången sedan 1998 – då vi hade den starkaste El Niño som uppmätts med starka effekter på vädermönstren i hela världen och 23.000 döda som följd – är vattentemperaturerna i alla fem El Niño-zoner samtidigt mer än 1 grad över det normala”, skriver han.

Både Australiens och USA:s motsvarigheter till SMHI har utfärdat varningar för stor sannolikhet för en stark El Niño.

Enligt Davis Jones, chef för klimatövervakningen på den australiensiska myndigheten sa i veckan att årets El Niño ser ut att utvecklas ”till något rätt betydande.”

Enligt Eric Holthaus  finns en risk att det blir den värsta hittills.

”Vi kan åtminstone räkna med den största El Niñon sedan 2009-2010. I värsta fall kan det bli den starkaste som uppmätts”, skriver han i Slate.

di.s