söndag 5 april 2015

Glad Påsk!

Här kommer påskhälsningar från ett Göteborg med ett nästan arktiskt men soligt väder.

Och påskvädret i Europa vecka 14 blev lynnigt då det styrdes av en stor s k högtrycksblockering utanför Iberiska halvön. Vilket bland annat fick till följd att man haft flera rekordtemperaturer på mer än +35° i södra Spanien och Portugal men kyligt storm- och orkanväder i nord- och centraleuropa.

En väderblockering innebär att man har ett vädigt statiskt hög- eller lågtryck någonstans som ligger stilla under lång tid (i detta fallet ca två veckor) och medför att andra vädersystem styrs runt detsamma.  


Bilden ovanför är från i tisdags ett bra exempel på detta: Längst ner i bild ligger högtrycket i stort sett stilla och styr en jämn ström av kyliga lågtryck från Atlanten in över centraleuropa. Däribland orkanen Niklas som i tisdags skapade stor förödelse i flera länder samt orsakade minst 10 dödsfall. 


Omkullblåsta fotgängare och cyklister i München: Där hjälpte det uppenbarligen inte ens med att "stå på tramporna" för att ta sig fram i orkanvindarna


Även trafiken hade under stundom svårigheter med att hålla kursen i det blåsiga europavädret.


En bild av dom kraftiga jetströmmarna i tisdags-onsdags och hur dessa styrs runt högtrycket ner över Europa och vidare mot sydosteuropa.

Jetströmmar, kortfattat, rör sig alltid i väst-östlig riktning och uppträder i gränsområdet mellan
polarområdenas kalluft och varm luft från söder (från norr på södra halvklotet).


Avslutningsvis en påskvideo: En påsksång med dansinslag av en slags kycklingkaraktär. Videon är försedd med undertext för den som vill sjunga med: