lördag 6 december 2014

Gasklockan - en överlevare!

Ett av Göteborgs största kulturminnen och till yttermera visso stadens största kulturella landmärke, den år 1933 Maschinenfabrik Augsburg/Nürnberg-byggda ca 80 m höga gasklockan vid Gullbergsvass, har mot alla odds lyckats överleva ytterligare ett år. Detta trots att den haft ett tungt rivningshot hängande över sig.

Situationen räddades av ett pilgrimsfalks-par som häckar på Gasklockan och bl a i maj 2013 fick ungar.

Enligt EU:s fågeldirektiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 avseende bevarande av 200 vilda fåglerarter (däribland pilgrimsfalken) skall deras ägg, reden och boplatser skyddas.

Jag är inte speciellt intresserad av fågelskådning. Men känner till att pilgrimsfalkarna bevakas kontinuerligt av ornitologer och observationer redovisas på speciella bloggar för fågelskådare.

Så sent som i onsdags, d v s den 3 december 2014 observerades vid flera tillfällen Gasklockans pilgrimsfalkar senast. Fåglarna bor således kvar på Gasklockan.

Och enligt EU:s fågeldirektiv skall således Gasklockan förbli intakt och stå kvar där den står. En glad julklapp för alla oss djur- och kulturvänner, med andra ord.

En av pilgrimsfalkarna sur ses gardes mot 
Göteborgs Kommunstyrelse och stadsplanerare etc. 

Bilden (från internet) är från Gasklockan.

Nota Bene: 
Trots det tillfälliga idylliska lugnet kring Gasklockan skall man inte glömma av att det fortfarande tyvärr kvarstår ett latent rivningshot mot densamma.