Idag, första fredagen i oktober, firas sedan 2010 Koljans Dag traditionsenligt i Sverige.
Och vad är då mer lämpligt än att fira denna högtid genom att låta sej frestas av en anrättning bestående av just denna delikata fisk.
Här är en mycket bra video som visar hur enkelt det är att panera och steka i stort sett alla sorters fisk.
Om man gör som kocken visar i videon går det helt enkelt inte att misslyckas. Observera att man slipper slabba med fisken i ägg, mjölk etc. Man vänder den bara i vanligt vetemjöl. Använd inte för tjocka filéer - lagom är (som mestadels alltid annars) bäst.
Själv föredrar jag kokt potatis (istället för pressad) som man t ex kan rulla i en kastrull med en aning smält smör och färdighackad persilja. Och givetvis pressad citron. Pepparrot (på tub) är inte heller fel i sammanhanget.
Förvånansvärt bra och billig svensk "färskpotatis" finns f ö att köpa under den mörka årstiden i enkilos plastförpackningar både på Lidl och Netto.