söndag 26 januari 2014

Vecka 4, filmfestival och Steampunkinspirerat!

Bilden är från i fredags och föreställer invigningsdagen av Göteborg International Film Festival vid Järntorget. 

Och då var det fyra grader kallt och blåste ca nio sekundmeter från ost (vilket syns på flaggorna överst i bild). Vilket innebär att man helst har ryggen mot vinden i Göteborg . 

Därför är bilden tagen från filmfestivalen vid Järntorget i riktning västerut och föreställer således istället Första Långgatan. Hugget som stucket som vi säger här i Göteborg.

Göteborg International Film Festival är, enligt många, en filmfestival där man visar filmer som i stort sett ingen egentligen vill se. D v s företrädelsevis filmer som inte går att visa på normala biografer eller TV-kanaler vilka är avsedda för den ordinarie filmpubliken.
                                                                      ==================

Bilden under är ett experiment, ett utkast till en steampunkinspirerad målning jag skall göra så småningom. (Målningen i detta fallet är digital i en dator och går t ex att trycka i stort format.)


Apropå film så vill jag passa på att rekommendera en film (igen). Och då en mycket bra men kanske något "tyngre" film. Vilket ju kan vara ett lämpligt alternativ för den som inte har för avsikt att tillgodogöra sig Göteborgs Filmfestivals utbud.


Filmen heter The Man Who Wasn't There är inspelad 2001 och regisserad av bröderna Joel och Ethan Coen. Den utspelar sig 1949, och är filmad i Film noir-stil. Stämningsfull och ganska lågmäld.

Film noir är en subgenre inom thrillerfilmen. Den avser en kategori svartvita kriminalfilmer från 1940- och 
1950-talens Hollywood. En skådespelare som ofta sammanknippas med Film noir-genren är Humphrey Bogart.

Filmen finns att låna på dom flesta bibliotek. Den är i svartvitt trots att den är inspelad i färg. (Men går f ö att få tag på i färg.) 
==================

Temperaturgrafen från Göteborg längst ner på sidan tycks ha försvunnit. Jag skall försöka ordna det. Men som sagt: Kallt, rått och blåsigt i Göteborg.