söndag 10 mars 2013

Kosläpp vs Tågsläpp

Idag blåser det 11-13 m/sek och är ca -4° kallt vilket i sin tur innebär en ganska bister köldfaktor i Göteborg. Och trots att himlen är blå är allting grått, grått och åter grått i staden - detta till stor del beroende på att vi inte haft någon snö i år heller. Det borde nästan finnas en färgnyans som heter Göteborgsgrått.

Så beroende på ovannämnda orsaker har jag inte varit ute med Coolpix under en tid utan lägger in ett par bilder från förra året (som jag tog med min Canon systemkamera).

När västsveriges lantbrukarna i april släpper ut sina kor på sommarbete så kallas detta för Kosläpp - en företeelse som har ett stort publikt intresse. Jag är med i en förening som bevarar och restaurerar lok och vagnar för normalspår åt eftervärlden. Och när dessa släpps ut på "sommarbete" så kallas detta helt följdriktigt för Tågsläpp och sker också i mitten av april.

Här är några bilder från förra årets höjdpunkter:





Överst ett ånglok Littera B. I mitten ett Rapidlok med ett Hg-lok till höger. Nedre bildens vagnar får symbolisera den tiden då Sverige hade ett fungerande järnvägssystem som till och med klarade av att hålla en sk tidtabell.

Då kallades expresståg för snälltåg (och inte som idag för snabbtåg) efter tyskans schnellzug och hade namn som "Göteborgaren", "Stockholmaren", "Skåningen", "Skandiapilen" etc.