söndag 25 februari 2024

NATO 2024

Ungerns premiärminister - neostalinisten Viktor Orban

Jag vet inte för vilken gång i ordningen som Ungern har nämnt en tidpunkt för när man ämnar rösta för att godkänna ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen NATO. 

Och nu är det dags igen. Och då redan imorgon måndag den 26 februari. Då öppnar det ungerska parlamentet efter sin julledighet och skall, som sista medlemsland i Nato, rösta om ett godkännande av svenskt Natomedlemskap.

Foto: GP

Med anledning av den förestående omröstningen införskaffade NATO-högkvarteret redan för några veckor sedan en ny flaggstång vilken förväntas bli nummer 32 imorgon och så småningom prydas av den svenska fanan.  

Den är nu rest och står i bildens mitt (alldeles till vänster om USAs flagga/flaggstång) i väntan på morgondagens resultat av det Ungerska parlamentets omröstning. 

Men det egentligen inte omöjligt att den nya och blivande svenska flaggstången är nermonterad på tisdag som ett direkt resultat av det lynniga ungerska parlamentets omröstning. Eller uteblivna omröstning. Man skall aldrig säga aldrig. Inte när det gäller Ungerns parlament och Viktor Orban.


Det finns en hel del att tillägga om processen kring Sveriges inträde i NATO och inlägget blir därför något kortfattat idag. Men återkommer efter det att vi har svart på vitt om det förväntade valresultatet.
Avslutningsvis en bild av ett säkert vårtecken från i måndags förra veckan (vecka 7) när årets första trana låg på approachen för landning Hornborgasjön:


Foto: Hällekiskuriren