söndag 16 juli 2023

Vecka 28 2023 och Sverige fortfarande utanför NATO!


SVT Text i måndags den 10 juli 2023 kl 21.45

Sent i måndags kväll (10 juli) kom beskedet att Turkiet tämligen omgående skulle godkänna Sverige som fullvärdig medlem i den fredsbevarande försvarsalliansen NATO.

Själv blev jag kanske inte förvånad men däremot som många andra överraskad av Turkiets plötsliga omsvängning.


Måndag den 10 juli 2023: Turkiet släpper in Sverige i NATO - eller??   (Bild Omni)

Bilden ovanför: Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Turkiets president Erdogan samt NATOs generalsekreterare Jens Stoltenberg alldeles innan Turkiets ratificering av Sverige tillkännagavs på en presskonferensen i Vilnius under måndagkvällen.

Men man skall inte ropa hej förrän man är över bäcken. Erdogan är känd för sin brist på tillförlitlighet och kan som bekant hitta på vad som helst innan han till exempel skulle godkänna Sverige som NATO's medlemsland nr 32.

Och helt föjdriktigt så levererade Erdogan redan två dagar senare (onsdag 12 juli) ett antal nya krav, villkor, exter och allmänna dumheter för att i dagsläget släppa in Sverige i NATO. Bland annat krav på att Turkiet skulle bli medlem i EU (!).

Tidpunkten för Turkiets godkännande av Sveriges NATO-ansökan har även plötsligt flyttats fram till oktober månad i höst.


Viktor Orbán

Man skall i sammanhanget inte glömma av Moskvas lille knähund, Ungerns president Viktor Orbán, som självklart - och lika plötsligt - även han flyttat fram Ungerns godkännande av Sverige till tidigast september i höst.
Nu är vecka 28 slut, NATO's toppmöte i Vilnius, Litauen, 2023 är över, Sverige är fortfarande inte medlem i NATO och vi får fortsätta se tiden an.


Två saker jag under den gångna veckan blivit alltmer övertygad om:

Sverige kommer förr eller senare att bli medlem i försvarsalliansen NATO. Med betoning på förr.
Turkiet kommer aldrig att bli medlem i Europeiska Unionen (EU). Med betoning på aldrig.