söndag 29 maj 2022

Våren 2022 och kverulanten Erdoğan

Ryssvännen Erdoğan

Finlands och Sveriges historiska ansökan om medlemskap i försvarsalliansen NATO har stött på patrull. Detta då Turkiets president Erdoğan låtit meddela att Turkiet inte kommer att säga ja till finskt och svenskt medlemskap i förvarsalliansen.

De flesta känner väl redan till Erdoğans invändningar, argument, kravlistor etc etc så det har sin gång, om än trögt, men kanske kan gå mot ett avgörande under veckorna som kommer. 

NATO har för övrigt ett toppmöte i Madrid den 29 juni.

Ryssvännen Erdoğan är ju känd som en notorisk provocador, kverulant samt ibland illa sedd bråkstake.

2009 hade Erdoğan invändningar mot att Danmarks dåvarande statsminister, Anders Fogh Rasmussen, skulle väljas till NATOs generalsekreterare för perioden 2009 - 2014. 

Några skämtteckningar (!) i en dansk dagstidning skulle vara orsak till Erdoğan missnöje den gången.

(Anders Fogh Rasmussen blev sedermera vald till NATOs generalsekreterare för perioden 2009 - 2014)


Ryssen Putin och ryssvännen Erdoğan

- Turkiet är en viktig Natomedlem, ansåg Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg i veckan. Ett påstående som ju i och för sig är riktigt.

Men orsaken till allt fjäsk och daltande för och med Erdoğan under årens lopp är till stor del Strait of Istanbul (Bosporen) som är sundet vilket passerar rätt igenom Turkiets största stad, 15-miljonerstaden Istanbul.

Istanbul med sundet Bosporen i mitten. 
Svarta Havet överst. Marmarasjön (Medelhavet) nederst.
Europa till vänster - Asien åt höger (Satellitbild: NASA)

Ett faktum som innebär att Erdoğan har Nyckeln till Svarta Havet och därmed total kontroll av i stort sett all fartygstrafik mellan Medelhavet och Svarta Havet. Och då, återigen, vilket även omfattar rysk access ut till Nordatlanten via Gibraltar sund.

Men han sitter ganska löst i sadeln. Utspelet mot Sverige och Finlands Natomedlemskap är populistiskt och nog egentligen riktat till ett nationalistiskt Turkiet inför nästa års val till Turkiets nationalförsamling.

Turkiet har för närvarande den högsta inflationen på 20 år, ca 70 procent, vilket orsakat prisökningar med upp emot 100 procent det senaste året.

Han har dessutom en hel del uppenbara problem med hur begreppet demokrati skall utövas i praktiken.

Självklart så har ryssen Putin hjälpt ryssvännen Erdoğan på traven med sin avoga inställning till ett finskt och svenskt NATO-medlemskap. 

Och än så länge behöver inte ryssarna oroa sig för sin passage ut genom Bosporen. (Men säg den lycka som varar för evigt)Finlands statsminister Sanne Marin på blixtvisit hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Under den gångna veckan genomförde Finlands statsminister Sanna Marin ett spontant och oanmält besök hos president Volodymyr Zelenskyj i Ukraina.  

Där besökte den finska statsministern bland annat de hårt drabbade förstäderna Irpin och Butja utanför Kiev. Sanna Marin skall ha blivit väldigt illa berörd av vad de ryska odjuren åstadkommit under sina makabra härjningar i Ukraina.

Jag tycker det var ett storstilat initiativ av Sanna Marin att sådär helt apropå besöka president Volodymyr Zelenskyj. 

Han behöver allt stöd han kan få av omvärlden i en pressad situation. Samt, naturligtvis, all och mer hjälp med vapen, vapensystem etc.


söndag 15 MAJ 2022

Rubrik SVT Text

Rubrik svenska YLE


LÖRDAG 14 MAJ 2022


HNLMS L800 Rotterdam lägger till vid Stigbergskajen   Bild:GP

Under fredagen, igår alltså, anlände ett NATO-fartyg till Göteborg. Det var det Nederländska amfibietransportfartyget HNLMS L800 Rotterdam som angjorde Göteborg för ett helgbesök.

Göteborgs Hamn är för övrigt Skandinaviens största och Europas fyrtiofjärde största hamn.

Hamnen ligger även högt upp på ryssarnas önskelista för att "befrias" och därefter göras till en rysk hamn. Detta för att få en säker access ut till Nordatlanten vilket man i princip inte har idag. Snarare tvärtom.


Vecka 19 år 2022 blev historisk då det idag, lördag, blev helt klart att Finland kommer att bli NATOs medlemsland nr 31. Ansökan lämnas in på måndag.

Sveriges ansökan om medlemskap i NATO är i skrivande stund däremot ännu ingen självklarhet. 

Beskeden från minoritetsregeringen Andersson är fortfarande svävande och enligt många undflyende. Det är säkerhetspolitiskt sett bråttom och i värsta fall får medlemskapet bli en valfråga i höstens val.
fredag 13 MAJ 2022Rubrik från Expressen

Idag blev det en historisk dag då Finlands president Sauli Niinistö tillsammans med statsminister Sanna Marin idag kl 0900 meddelade att man kommer att ansöka om medlemsskap i försvarsalliansen NATO omgående.

Rent formellt är ansökan klar kommande söndag den 15 maj. Finland blir NATOs medlemsland nr 31.

Ansökan stöds av mer än 75% hos det finska folket samt har brett stöd av både finsk regering och riksdag.

I en kommentar till Finlands ansökan gav den svenska utrikesministern Ann Linde svävande svar beträffande Sveriges ansökan om medlemskap i NATO. Inget av regeringspartierna vill ju egentligen gå med i NATO utan skulle hellre vilja försöka, och har försökt, skapa egna allianser (!).

(Det räcker med att studera en dagsaktuell karta för att inse hur bråttom det i själva verket är för Sverige att ansöka om medlemskap)
ONSDAG 11 MAJ 2022


Trapporna vid Övre Djupedalsgatan som de ser ut från ett paraply

Bara för att jag i förra inlägget nämnde att inget regn fanns i sikte för västkustens del så ändrades plötsligt prognoserna och vi fick in ett härligt dagsregn igår tisdag.  

Växtligheten nästan exploderade och idag har vi äntligen fått en frodig vårgrönska i Göteborg. Mer regn har dessutom utlovats.

Premiärminister Boris Johnson

Idag anländer Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till Norden och skall diskutera det alltmer tillspetsade världspolitiska läget, inte minst här i Europa, med Sveriges och Finlands statsministrar.

Vecka 19 år 2022 år är ju för övrigt en avgörande vecka för medlemskap i NATO för svensk och finsk del. Och framtida väl och ve i en alltmer turbulent värld.

Självfallet även betydelsefullt för resten av Den fria världen.
Ryssar firar "segerdagen" den 9 maj på Röda Torget i Moskva:Samtidigt som ryssar firar i Moskva tillbringar många ukrainare sina dagar i skyddsrum 
som t ex kulvertar och gångar under stålverket i Mariupol. 

Bilden ovanför visar ukrainska barn i ett skyddsrum under pågående rysk attack mot civilt mål i Mariupol(Foto: Emilio Morenatti)


Den före detta omtyckta gallerian i Odessa efter rysk attack

Senare under "segerdagen" genomförde ryssarna flera fullständigt meningslösa och vidriga attacker mot olika civila mål i hamnstaden Odessa.

Ett mål för den ryska terrorn var bland annat en populär och omtyckt galleria och shoppingcenter i centrala Odessa. (Bild från Internet)

Själva firandet som sådant Röda torget i Moskva var i mångt och mycket direkt kopierat från Adolf Hitlers patetiska parader, processioner och uppvisningar under nazisternas "heydays" från 30-talet och in på 40-talet.

Det är inte svårt eller förvånande att idag förstå det faktum att allt fler börjar dra paralleller mellan Hitler och nazismen med dagens Ryssland inklusive dess ledarskikt.


Ryssen Vladimir Putin

Vladimir Putin själv, som ju enligt många idag kan aspirera på att vara en av världens mest hatade livsformer, gav ett ömkligt intryck på "segerdagen" med sitt mer eller mindre förvirrade svammel om Hitler, NATO och nazister hit och nazister dit etc.

Det syntes även relativt tydligt i nyhetsinslag igår att han är på fallrepet och frågan är vad som kommer att hända framöver.

TISDAG 3 MAJ 2022


Valborg med spretig och spröd vårgrönska i Göteborg

Som nämndes i förra inlägget så är våren nu på ingående även här i Göteborg och övriga västkusten.

Men det är fortfarande kallt och under stundom väldigt blåsigt vilket innebär att det går trögt för exempelvis grönskan att börja frodas. 

Något som inte blivit bättre av att regnet hittills under 2022 uteblivit mer eller mindre helt vilket börjar bli ett problem. Inte minst med tanke på grundvattnet.

Det finns inget regn i sikte för den kommande veckan enligt prognoserna.

Detta kort om vårens avancemang 2022. 

Uppdateringar följer.