onsdag 3 juni 2020

Statiskt högtryck och "Den Svenska Modellen"

Det har väl kanske inte undgått en och annan att vi, dvs mänskligheten och vår värld, under åren som kommer har ganska många och stora problem av varierande art framför oss.

Och situationen blev knappast bättre av att farsoten Corona Covid-19 som lök på laxen dök upp i vintras och sedan dess totalt dominerar vår planet.

Göteborg, Göta Älv och sol, sol och åter sol!
Ett av de större problemen är klimatförändringarna som olyckligtvis hamnat mer eller mindre helt i skuggan av coronapandemin.

På västkusten och i sydsverige har vi, bortsett från några enstaka molniga dagar, haft evig sol och högtrycksbetonat väder varenda dag i mer än tre och en halv månad.

Och totalt har det regnat uppskattningsvis mindre än 20 mm under nämnda period. Vilket börjat orsaka tynande grundvattennivåer, torka samt snabbt ökad risk för skogsbränder i stora delar av Sverige.

Temperaturen i Göteborg den gångna veckan. I helgen inleds en
period av mer ostadigt väder med efterlängtat regn

Orsaken är vad som kallas högtrycksblockeringar. Vilket innebär att man har ett statiskt högtryck som ligger stilla under lång tid vilket medför att andra vädersystem (lågtryck) blockeras och istället styrs runt högtrycket.

Stora högtrycksblockeringar har blivit allt vanligare de senaste 20 - 30 åren och orsakas, kortfattat, bland annat av ökad tillförsel av växthusgaser till atmosfären via t ex förbränning av fossila bränslen och skogsavverkning.

Jag tycker att väder och klimat är intressant. Det påverkar oss människor och vår historia betydligt mer än vi tror (eller vet om) och jag skall ge några exempel på bloggen om det längre fram.





Ytterligare ett i raden av många misslyckanden för Den Svenska Modellen:


Rubrik ur finanstidningen Business Insider förra veckan

Av världens 195 länder har Sverige klättrat upp från en sjätteplacering till det femte mest dödliga landet i världen beträffande avlidna per miljon invånare orsakade av Corona Covid-19.

Och Sverige spurtar -en placering som nummer fyra ligger i skrivande stund mycket nära.




Apropå "lök på laxen" i inledningen ovanför så introduceras en ny avdelning på bloggen för aktuella händelser och företeelser vilka är bra exempel på där man kan använda ordspråk/talesätt.

Den nya avdelningen återkommer tidvis och innehåller även kända citat samt beskrivande ord (narrativ).

Avslutar då idag med ett citat. Detta med anledning av svenska folkets höga förtroende (fram till dags dato) för myndigheter som MSB, FHM, Socialstyrelsen samt regeringen och Löfvén i samband med coronapandemin.

Och då kan det ju vara mycket lämpligt med ett passande citat av Georges Pompidou (igen) som var Frankrikes president 1969 -1974: 



Det finns inget folk som är mer tacksamt
för en regering att leda än det svenska!