torsdag 14 juni 2018

12 juni 2018: Historiska vingslag i Singapore!Efter en del turer hit och dit sammanträffade i förrgår (den 12 juni 2018) USAs president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Singapore för att undersöka förutsättningarna för diskussioner om fred och nedrustning på Koreahalvön.

President Donald J Trump
Detta efter det att president Trump tidigare i år, den 9 mars, tackat ja till en inbjudan från Kim Jong-un om ett dylikt möte.

Men innan veckans möte i Singapore kunde genomföras började Kim Jong-un ställa till scener samt ha exter för sig och den 16 maj annullerade Nordkorea överraskande det planerade och historiska toppmötet med USA.

Anledningen uppgavs bland annat vara att den nordkoreanske ledaren plötsligt börjat hetsa upp sig över en sedan länge planerad rutinmässig och harmlös militärmanöver mellan Sydkorea och USA.

Brevet till Pyongyang från Vita Huset
Efter ett, milt uttryckt, skarpt formulerat brev den 24 maj från Vita Huset till Kim Jong-un som svar på ovannämnda scener och exter kunde mötet trots allt ändå bli av. (Klicka på brevet för att läsa)

Det historiska sammanträffandet föll förvånansvärt väl ut och Sydsvenskans huvudrubrik från igår angående ett av resultaten av händelsen får fungera som en passande epilog efter det lyckade Singaporemötet:
FOTNOT:
President Trump är nominerad till Alfred Nobels fredspris 2019.

Som en gest från USA har under gårdagen den ovannämnda och enligt Nordkorea ondskefulla militärmanövern ställts in.

Hunden på bilden med presidenten ovanför är en så kallad Skotsk terrier vilken är samma typ av hund som jag hade många av som syskon under min uppväxt.

"Exter" är ett (ngt svåröversatt) göteborgsuttryck och betyder ungefär "dåliga vanor" eller "dumma påhitt". I detta sammanhanget kanske bäst översatt som "obefogad och något överdriven paranoid misstänksamhet".