Göteborgs Gasklocka 1933 - 2017
Gasklockan revs trots att Kulturnämnden, som är en av de instanser som har yttrat sig i frågan angående rivning, ansåg att Gasklockan borde bevaras.
Detta magnifika byggnadsverk var även nämnt i Bevarandeprogrammet för Göteborg även om det i och för sig inte ansågs att byggnaden var ett kulturminne som måste bevaras.
Bilderna ovanför tog jag från Marieholmsbron som är en gång- och järnvägsbro över Göta Älv. Den översta bilden är ca två år gammal.
Den undre tog jag för ca tre veckor sedan från nästan exakt samma plats och visar en numera alltmer själlös och mindre levande älvmiljö i Göteborg. Och en totalt intetsägande så kallad skyline.
Den byggdes 1932 med delar från engelska och tyska underleverantörer och var i bruk fram till 2010.
Gasklocka 4 var en 95 meter hög 20-kantig cylinder byggd i plåt och synlig från stora delar av Stockholm. Den skall enligt uppgift vara riven nu och kommer att ersättas med ett 140 meter högt bostadshus (Usch!).
----------------------------
Den är egentligen en förminskad kopia, en så kallad systergasklocka, av gasklockan i Oberhausen, Der Gasometer Oberhausen, som är belägen vid Rhein-Herne-Kanal i Ruhr-området, Tyskland.
Gasometer Oberhausen är sedan 1988 europas största gasklocka med en höjd av 117 meter, 68 meters diameter och en rymd av 347 000 m³.
Der Gasometer Oberhausen |
Men tysk politik på det regionala planet är något helt annat, inte minst jämfört med vad vi i Sverige är vana vid. Det finns mängder av bra exempel på hur man i första hand försöker tillvarata den lokala befolkningens intressen och önskemål.
Och med den inställning så revs naturligtvis inte gasklockan i Oberhausen utan den förvandlades istället till en 347.000 m³ stor konsthall - ett kulturarv åt eftervärlden, om man så vill.
I skrivande stund pågår utställningen Wunder der Natur i Oberhausens gasklocka. Publiktillströmningen har varit så stor att utställningen förlängts till den 3 december. Kan vara bra att veta för den som råkar ha vägarna förbi.
Det finns många bra exempel på hur till exempel tunga industrier i Tyskland förvandlats till byggnadsminnen, industrimuseum och strövområden för allmänheten.
Bilden ovanför är från en större industri i Ruhr-området som förvandlats till fritidsområde i form av en upplevelsepark där till exempel en byggnadsfasad förvandlats till klättervägg.
Många vilda djurarter bosätter sig gärna i dessa byggnadsminnen, industrimuseum och upplevelseparker.
Apropå gasklocketillverkaren Maschinenfabrik Augsburg-Nür:
Det som förmodligen de flesta idag mest märker och ser av anrika gasklocketillverkaren Maschinenfabrik Augsburg-Nür är att man bl a tillverkar tunga lastbilar under namnet MAN.
Utdrag ur Göteborgs stads Bevarandeprogram:
KULTURHISTORISKT VÄRDEFULL BEBYGGELSE I GÖTEBORG
Ett program för bevarande DEL I
”Nya gasverket” (kv 11:8–9) uppfördes 1888 enligt ritningar av G Krüger och utvidgades sedan i flera etapper. Stora delar av anläggningen har rivits men ett kyltornfrån 1889, en gasklocka från 1933 samt ett par små tegelbyggnader från 1800-talet står kvar.
Kyltornet är uppfört av gjutjärnsdelar med dekorativa detaljer. Ursprungligen hade det en utvändig vindeltrappa med smäckert räcke men den är nu till stor del riven. På en av gjutjärnsplattorna finns texten ”C&WWalkers patent 1889”.
Gasklockan är cirka 80 meter hög och innehåller ett stort cylinderformat rum som får sitt dagsljus genom en rad fönster uppe vid taket. Resterna från gasverket har industrihistoriskt värde och utgör också ett viktigt inslag i stadsbilden.
Avslutningsvis:
Grattis Tjeckien till valresultatet den 21 oktober och ett fortsatt tjeckiskt Tjeckien!