söndag 7 maj 2017

April 2017

April 2017 blev en händelserik månad men passerade alldeles för fort. Därför dåligt med inlägg (igen).

Här följer i vilket fall som helst en slags summering av den gångna månaden:


Måndagen den 3 april utförde en muslimsk självmordsbombare en terrorattack i S:t Petersburgs tunnelbanan, Ryssland.

Terroristen var kirgiziern Akbarzhon Jalilov från Kirgizistan. Vid attacken omkom 14 personer och ca 50 skadades. Flera gripanden i samband med det muslimska dådet har i efterhand utförts av rysk polis.


Redan samma vecka, fredagen den 7 april, inträffade nästa muslimska terrorattack och då i Stockholm. Muslimen Rakhmat Akilov genomförde med lastbil en 500 meter lång vansinneskörning utmed en gågatan i centrala Stockholm. Attacken avslutades med att terroristen körde in i varuhuset Åhléns Citys entré.

5 personer dödades och 15 skadades. Gärningsmannen, som är en uzbek från Uzbekistan, greps senare av polis i förorten Märsta. Även andra gripanden i samband med det muslimska dådet har genomförts.

Kirgizer och uzbeker, men även t ex uigurer, är s k turkfolk där en stor majoritet utgörs av muslimer.

Turkfolk härstammar från Turkiet och är en kvarleva från Osmanska rikets utbredning. Turkfolket spred sig österut till stor del via dåvarande Sidenvägen.


Lördagen före påskhelgen, den 8 april, blev det plötsligt en så kallad glipa i det mycket blåsiga och arktiska aprilvädret. Vilket passade bra då det var dags för en dagstur till Fredrikshavn igen. Alltid lika trevligt och avslappnande.

Men ditresan var en aning påfrestande då Stena Danica var i stort sett fullbokad. Vilket dels berodde på inledningen av påsklovet samt att många resenärer från Stockholm bokats om från fredagens kvällsturer till lördagen på grund av den muslimska terrorattacken under fredagen.


På hemvägen gavs det tid åt rekreation med en del förtäring på akterdäcket. Uppsluppen stämning, medvind och solen in från akter innebar att det blev riktig sommarstämning på Stena Danicas akterdäck.


Söndagen den 16 april gick turkarna till valurnorna och röstade i praktiken bort sin demokrati (!).

Detta då man röstade ja till en kontroversiell grundlagsändring som i princip ger president Erdogan möjlighet att sitta kvar i ytterligare två mandatperioder fram till år 2029 med oinskränkt makt.

Erdogan har som en slags dold agenda att återupprätta en variant av det Osmanska riket och då med sig själv som en slags anförare.

Detta nya rike har redan sakta men säkert börjat nästla sig in i Europa som till exempel i balkanländena.

Osmanska riket (eller Ottomanska riket) var en 600-årig muslimsk stormakt som uppstod i Anatolien (nuv. Turkiet) i slutet av 1200-talet och bestod fram till den 29 oktober 1923.


Den 18 april utlyste premiärminister Theresa May nyval i Storbritannien. Valet kommer att hållas den 8 juni.

Apropå England så har flera polisingripanden mot misstänkt muslimsk terror genomförts i och runt London under sista veckan av april. Sammanlagt greps tio terrormisstänkta. En muslimsk kvinna i 20-årsåldern sköts av polis i samband med gripandet.


Den 20 april utförde muslimen Karim Cheurfi en terrorattack genom att skjuta ner tre poliser på Champs-Élysées mitt i centrala Paris.

En polis avled och två skadades tillsammans med en kvinnlig turist allvarligt. Muslimen blev i samband med attacken själv ihjälskjuten. Han är tidigare dömd och har avtjänat ett långt fängelsestraff för ett mordförsök på tre poliser 2003.

(Inte tillräckligt långt uppenbarligen.)




Traditionsenligt arrangerade järnvägssällskapet tågsläpp den 23 april ute på bangården i Lärje. Arktiskt kallt och väldigt blåsigt. Det skarpa ljuset innebar att det var svårt att fotografera.

Som tur var fanns det vagnar med bokförsäljning, olika utställningar och andra arrangemang. Samt café i en äkta äldre SJ buffévagn.


Samma dag som ovannämnda tågsläpp, den 23 april, inleddes det franska presidentvalet med första valomgången där Marine Le Pen och socialisten Emmanuel Macron gick vidare till den andra omgången nu idag, söndag den 7 maj.

Förtroendet för traditionell media fortsätter att minska. Vilket inte minst gäller public service där både SVT och Sveriges Radio tappar stort i förtroende i år igen.

Trots massiv kritik mot hur SVT och SR bevakade exempelvis Brexit-valet samt presidentvalet i USA förra året förnekar public service sig inte utan fortsätter på den inslagna vägen även i år. 

Vilket i praktiken innebär att man i samband med t ex presidentvalet i Frankrike fabulerar egna prognoser, förmedlar partiska och vinklade reportage om valrörelsen. Samt drar sig inte sällan för att använda rykten och falska nyheter (fake news ) som källmaterial till egna slutsatser. Allt i traditionell SR- och SVT-anda med andra ord.

Men nu, på valdagen, har den svenska journalistkåren, inkluderande det övriga vänsteretablissemanget, börjat ana viss oro: Utgången av dagens franska presidentval är inte alls lika självklart som man påstod för två veckor sedan.


Men media etc. behöver inte oroa sig över valutgången. Macron kommer att vinna valet. Men kommer att få en hel del svårigheter med att bilda någon form av regering. Frankrike har flera stora problem framför sig som exempelvis hög arbetslöshet, inte minst ungdomsarbetslöshet, terrorism och inte minst en ekonomi i fritt fall.


"......kommer förmodligen att vinna valet" är väl förresten säkrast att tillägga.