tisdag 17 mars 2015

Vecka 11 - 12 och en del tystnad!

Vecka 11 - 12 och mer vårbilder från Göteborg. 

Anledningen till det tidiga vårvädret är förresten en sk blockering. Vilket meteorologiskt sett betyder att ett stort vädersystem, i detta fallet ett högtryck, ligger stilla och styr andra vädersystem runt blockeringen. Lågtryck från Atlanten går exempelvis f n i en bana upp över Norska havet istället för in över Skamdinavien.


Krokusar i massor, Hagaparken, Sprängkullsgatan (i mitten av mars månad då det normalt sett skall vara snö och minusgrader).


Utmed Linnégatan byggs det uteserveringar för fullt.


Rekordtidig ankomst till Göteborg för en av Göta Kanal-båtarna. Här håller den på att vårutrustas inför säsongen 2015.


I fredags kom jag körandes söderifrån med riktnig Göteborg. Då passade jag på att svänga av ner till Skintebo bryggor (Billdal).

Där rådde absolut största möjliga tystnad. Och ett totalt lugn. Jag har faktiskt inte "hört" något liknande på flera år. Där blev jag sittande i lä på en bänk i nästan två timmar. Behagligt och inte en människa syntes till. Det enda som hördes vid några enstaka tillfällen var några trutar längre ut till havs.

Lågvattnet beror på ovanligt högt lufttryck orsakat av den blockering i form av ett högtryck som tidigare nämndes.

För två månader sedan låg i stort sett allt på bilden under vatten som en följd av stormen Egons härjningar. Vilket bl a innebar en del skador på bryggor mm.

Högt vatten av lågt lufttryck (lågtryck), då alltså.


Apropå tystnad som i allt större omfattning är en bristvara i Göteborg i takt med ökande bullernivåer.

Bilden är från Eriksberg, och då alldeles under den fula bockkranen ute vid Älvsborgsbron. Området som sådant är faktiskt förvånansvärt tyst för att vara inne i Göteborg. Avkopplande miljö faktiskt.


Lejontrappan (Brunnsparken), däremot, är så långt ifrån tystnad man nästan kan komma. För säkerhets skull förstärkte även smattrandet från en hovrande helikopter vid detta tillfälle ljudbilden under ca 45 minuter.

På Lejontrappan syns två förbryllade trutar vilka tycks undra vart vattnet i kanalen håller på att ta vägen. Man kände kanske inte till effekterna, som t ex lågt vattenstånd, av det blockerande högttrycket.


Det spännande bygget av spårvagnssträckan Järntorget - Södra Hamngatan - Brunnsparken pågår för fullt; Här är det kurvan vid Stenpiren som nu så sakteliga håller på att bli klar.

Jag ser fram emot att i en spårvagn av exempelvis typ M28 åka genom den här kurvan mot Järntorget i full västlig storm till hösten.


Spårvagn typ M28