fredag 28 februari 2014

En gul utter!

Den här veckan fick vi mitt i allt blåsandet och regnande plötsligt våraning i Göteborg och då med temperaturer på upp till +9°. Bilden är från slussen vid Drottningtorget där ett mer eller mindre evigt regnande i västsverige den senaste tiden orsakade en liten vårflod.

Och så har det blivit dags för min hang-up på gula flygbåtar och sjöflygplan igen. Det var ju ett tag sedan sist.

Denna gången är det en de Havilland Canada DHC-3 Otter, ett kanadensiskt STOL-flygplan (STOL=Short TakeOff and Landing) som tillverkades mellan 1951–1967. I princip ett av världens minsta trafikflygplan vilket än idag flyger reguljärt i t ex Kanada, Norge och Island.





Klicka här för större bild

Sedan 1966 tillverkas DHC-Otter i en något större 2-motorig version som heter De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter  (vilken också kan förses med pontoner). Versionen som tillverkas idag, år 2014, har tilläggsbeteckningen series 400.

Otter är engelska och betyder på svenska utter. Bilden nedanför visar min fadder-utter. D v s den utter här på västkusten som jag är fadder åt.




Det finns ca 2.000 uttrar i Sverige men som i övriga världen minskar den i antal och är utrotningshotad. Vilket främst beror på miljögifter som PCB, jakt, biltrafik och regleringar av vattendrag. Uttern (Lutra lutra) är rödlistad och sedan 1969 helt fridlyst i Sverige.