Idag, den första fredagen i oktober, firas sedan 2010 Koljans Dag i Sverige.
Kolja är en torskfisk, en s k Atlantisk vitfisk (dit bl a Torsk, Kolja, Sej, Hälleflundra, Vitling och Marulk räknas). Den har ett fast kött och passar utmärkt till att grava. Den går även bra att äta rå (ungefär som japansk Sashimi (rå fisk) och Sushianrättningar).
Koljan fiskas från Biscayabukten i söder till Barents Hav, Norra ishavet (Arktiska havet) och en bit bort förbi Novaya Zemlya i norr.
Och med anledning av Koljans dag har jag komponerat ett eget recept med smak av just nordliga hav och arktiska vatten. Och vad vore då lämpligare än att namnge anrättningen efter Adolf Erik Nordenskiold (1832 - 1901) som så ofta seglade i ovannämnda vatten under sina expeditioner.
Med Vegaexpeditionen 1878-1880, efter passage av Barents Hav och Berings Sund, upptäckte och genomseglade Nordenskiold hela Nordostpassagen vilken är den kortaste vägen mellan Europa och Asien.
A E Nordenskiolds närvaro är påtaglig i min stadsdel Linnéstaden, Göteborg. Detta då med geografiska namn som Vegagatan, Nordenskiöldsgatan samt ett större bostadsområde med namnet Nordostpassagen.
Bilderna ovanför (från Internet): Kolja (Melanogrammus aeglefinus), Adolf Erik Nordenskiöld (målning av Georg von Rosen 1886) samt Nordostpassagen (den blå linjen).
I år, 2013, sammanfaller för övrigt Koljans Dag med Kanélbullens Dag som sedan 1999 firas den 4 oktober.
------------------------
1 skiva vitt rostat bröd
1 salladsblad
2 tunna skivor gravad kolja
Svartpeppar
Citron
En klick svart stenbitsrom (finns i burk på Willys, Hemköp etc)
Ev. en liten klick hovmästarsås.
Koljan bör som all fisk vilken skall ätas rå eller gravad, först ha varit fryst i tre dygn.
Rosta brödet. Lägg på ett salladsblad. Placrera därefter koljan tilsammans med stenbitsrom på salladen/brödet. Avsluta eventuellt med en klick hovmästarsås ovanpå koljan.
Garnera med citronskiva och dillkvist.
Smaksätt med t ex mer pressad citron, svartpeppar samt mer stenbitsrom.
Det går naturligtvis utmärkt att äta koljan utan rostat bröd och då gärna med kokt varm eller kall potatis (Koka med dill).
Gravad kolja:
1 kg koljafilé, 2-4 jämnstora ej för tjocka filéer
2 tsk vitpeppar
4 msk salt
4 msk socker
Dill, rikligt
Blanda salt, socker och peppar.
Gnid in bägge sidorna av filéerna. Ganska sparsamt - annars kan det bli för salt.
Lägg ihop filéerna två och två med hackad dill emellan (rikligt). Djupfryst finhackad duger mer än väl! Lägg filéerna i en plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
Vänd påsen 2 ggr/dygn. Fisken är färdiggravad efter ca 2 dygn.
Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv.
Mindre koljafiléer kan vara hela eller skäras i bitar eller strimlor.