torsdag 23 maj 2013

Sjöfartsnytt!

Den kinesiska Drakbåten räddad!

Den skrotningshotade tjugo år långa följetongen Drakbåten i Göteborgs hamn kommer att få leva vidare och då som blivande lyxrestaurang i Stockholm.

Drakbåten byggdes i Shanghai efter en tidigare kejsares ritningar. December 1991 anlände hon som däckslast med fartyget Hua Li till Göteborg och i mars 1992 startade krögaren Johan Wang restaurangverksamhet ombord på densamma vid Stenpiren.

Olyckligtvis hamnade Mr Wangs restaurangambitioner på kollisionskurs med den svenska finanskollapsen 1992. Samt att tiden då inte var mogen för en gigantisk kinesisk restaurang i Göteborg. Så redan efter ett år lämnade Mr Wang staden med sin Drakbåt för att pröva lyckan i Stockholm, Köpenhamn och Amsterdam. Men angjorde efter tveksamma erfarenheter åter Göteborg 2002. Denna gång till Gullbergskajen där man föga framgångsrikt bedrev restaurangen fram till 2005 då det "sjunkande skeppet" helt sonika övergavs av mr Wang. Därefter förföll tyvärr Drakbåten snabbt då uteliggare, missbrukare och ungdomar tog den i besittning.

I februari 2007 bogserade kommunen Drakbåten tvärsöver Göta Älv till Renovas kaj vid Ringön och belade densamma med kvarstad. Där blev hon 2008 först ockuperad av ungdomar vilka krävde att Drakbåten skulle användas som ett "fritt kulturcentrum"(!). Efter att dessa blivit avhysta återgick ordningen till det "normala" och återigen mönstrade uteliggare, missbrukare och nya ungdomar på som ny "besättning" och en omfattanande skadegörelse och vandalisering inleddes.

I mars i år bogserades Drakbåten upp till Gotenius Varv där hon legat i väntan på sitt framtida öde; Vilket lyckligtvis då blev som restaurang i Stockholm istället för skrotning. Och där hon verkar att gå en behaglig framtid till mötes (även om jag själv tillsammans med många andra göteborgare hellre sett att Drakbåten stannat kvar som restaurang i Göteborg).

Johan Wang bor numera i Kina men dyker med jämna mellanrum upp i Göteborg för att reglera sina skulder i form av obetalda hamnavgifter.

Drakskeppet pustar ut på Gotenius Varv inför sin nya framtid i Stockholm. Övre bilden är från 2008 och Renovas kaj.