Ulf Kristersson - Sveriges nya statsminister
För cirka två veckor sedan valdes Ulf Kristersson till Sveriges nya statsminister - den trettiofemte i ordningen efter Louis De Geer d.ä. vilken var Sveriges första statsminister 1876 - 1880.
Kristersson, som hittills presterat ett kompetent intryck som statsminister, visade redan under första veckan upp ledarskap och handlingsförmåga som annars för en lång tid varit ett minne blott inom svensk politik.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
Redan i förra veckan deltog statsministern i ett EU-toppmötet i Bryssel där främst rysslands angrepp på Ukraina (Läs angrepp på Europa) samt energikrisen i Europa diskuterades.
Med andra ord två faktum som i högsta grad påverkar Europas framtid vilket EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hävdade under EU-toppmötet.
Sedan i somras har för övrigt vår omvärld blivit betydligt farligare, mer konfliktfylld och med en händelseutveckling som är avsevärt svårare att förutse.
I sammanhanget kan nämnas att NATO-processen för svensk och finsk del den senaste tiden börjat röra sig framåt. Bland annat så skall Sveriges och Turkiets ledare mötas i Turkiet tämligen omgående:
– Vi har inget datum än, men det kommer att ske väldigt snart, enligt statsminister Kristersson.
(Enl. uppgift idag är datum satt till den 8 november)
Även Ungerns regering stödjer nu ett svenskt och finländskt Natomedlemskap. Ett godkännande i parlamentet väntas senast i mitten av december. Detta enligt premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyás i ett uttalande förra lördagen.
Därmed är det endast Recep Tayyip Erdoğans ratificering av ett svenskt och finskt medlemskap i försvarsalliansen NATO som återstår.
Bloggen har inte varit så aktiv den senaste månaden. Vilket beror på att jag har drabbats av skrivkramp. Som i sin tur orsakats av att jag varit (och är) i datamaskinerna och byggt en virtuell värld med hjälp av bl a CAD-program.
Virtuell värld är inte så flummigt som det kanske låter. Däremot mycket geometri, matematiska beräkningar, X-Y-Z-axlar, polymeshes i form av miljontals hörn, kanter och ytor (vertices, edges and faces) etc som till slut bildar strukturer i form av tredimensionella objekt vilka förhoppningsvis ser ut som man tänkt sig.
Och det börjar faktiskt se ut som var tänkt - och jag skall snart lägga upp exempel här inom kort.
Objekt är i detta sammanhanget är föremål som t ex byggnader, fordon, landskap, hästar, människor, även en varg etc etc - you name it!
Avslutningsvis och äntligen: Tonight's the Night:
(En timma bakåt i natt)
ONSDAG 21 SEPTEMBER 2022
Uppdatering
Efter en veckas räknande och omräknande är resultatet av de svenska region-, kommun- och riksdagsvalen den 11 september 2022 nu sluträknat. Valresultatet inkluderar även "övriga partier" (småpartierna).
Mandatfördelningen i riksdagsvalet 2022
Valvakan var otroligt spännande med jämnt mellan blocken och blev något av en riktig rysare framåt småtimmarna med några hoppande mandat innan de till slut hamnade rätt. Eller fel beroende på vilken åsikt man har.
Man får själv lista ut vilka mandat på mandatfördelningen ovanför som hör till respektive block.
Det färdigräknade valresultatet (Graf från Aftonbladet)
Själva valet som sådant var väldigt rörigt, veligt och illa planerat med till exempel långa köer som följd för de som inte hade förtidsröst.
Spektaklet hade en aura av val i en bananrepublik över sig - Illa skött och dåligt planerat av regeringen!
Jimmie Åkesson firar Sverigedemokraternas
väljarsiffror på valnatten Bild: Internet
Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare. SD blev även det nya stora svenska landsbygdspartiet i och med att övriga riksdagspartiet tycks ha lämnat landsorten och istället ägnar sig åt städerna.
Landsbygden är viktig ur beredskaps- och försörjningssynpunkt. Ett faktum som inte minst blivit alltmer påtagligt under det senaste året. Och kommer att bli alltmer påtagligt i framtiden som det ser ut idag. Något som kanske även övriga partier borde tänka på.
Annie Lööf meddelar sin avgång efter valresultatet förra veckan Bild: Internet
Centerpartiet blev valets stora förlorare vilket fick partiledaren Annie Lööf att avgå när valet var sluträknat. Som orsak uppgavs dåligt valresultat samt hot och hat. Hon har ju själv varit ganska hatisk under sin tid som partiledare - arga katter får rivet skinn heter det ju!
Riksdagens talman Andreas Norlén Bild: Anders Löwdin
På förmiddagen i måndags inledde riksdagens talman Andreas Norlén sina numera traditionsenliga talmansrundor i form av enskilda samtal med de sju återstående partiledarna för riksdagspartierna (Magdalena Andersson (S) lämnade under förra veckan in sin avskedsansökan till talmannen).
Därefter fick Ulf Kristersson (M) i uppdrag av talmannen att försöka bilda en ny regering.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson Bild: TT
Talmannen Andreas Norlén har inte angivit någon deadline för när Ulf Kristerssons sonderingar om att bilda en ny regering skall vara klara. Förhandlingarna mellan de fyra ej vänsterinriktade partierna sägs ha varit konstruktiva och uppges för närvarande förlöpa bra.
Ändå vill Kristersson inte ge någon tidpunkt för när den nya regeringen eventuellt kan förväntas vara klar.
– Ännu är ingenting klart men när vi har ett resultat kommer ni att få veta, avslöjar moderatledaren något kryptiskt.
Fortsättning följer således.
SÖNDAG 11 SEPTEMBER 2022
Uppdatering
Valrörelsen höll, ända in i slutspurten, den tidigare nämnda något låga nivån med hätska tonfall, så kallad pajkastning och allmänt rörigt. Samt några partiledardebatter som enligt många kunde liknas vid någon form av barnkalas, loppisar eller rockgalor.
Några för väljarna viktiga valfrågor som till exempel sjukvård samt lag och ordning hamnade något i skymundan av elräkningar, bensinpriser och energikris. Ett faktum som kanske blev något av en skänk från ovan (saved by the bell) för statsminister Andersson.
Men det är i skrivande stund (valdagen kl 1800) mer eller mindre osannolikt jämnt mellan de bägge blocken och ser ur att bli ett oerhört spännande val.
Och eventuellt då med inslag av något som kan skrälla åt det ena eller andra hållet.
TISDAG 6 SEPTEMBER 2022
På söndag går Sverige till val igen Och valrörelsen har hittills präglats av en ganska låg nivå med inslag av ankdamm över det hela.
Och då till ackompanjemang av en strid ström blåögda vallöften som påminner om budgivning vilket för tankarna till en bondauktion med vidhängande loppmarknad.
Magdalena Andersson funderar över nya "demokratiska" grepp i form av nya allianser över parti- och blockgränser vilka påminner om försök till varianter av en enpartistat. Något unket, med andra ord.
Text och bild från GP
Självklart så har jag redan röstat och då redan i förra veckan. Valets fokus är sjukvård, lag och ordning samt en mer realistisk nivå av invandring. Fokus som i år verkar vara viktigare än någonsin för en majoritet av befolkningen inkl. mig själv.
Vad som är viktigast för politikerna (efter valet) brukar som bekant oftast vara en helt annan sak.
Trots en NATO-fientlig socialdemokrati kan man till ovannämnda även betrakta ett kommande medlemskap i försvarsalliansen NATO som kronan på verket och ett resultat av en alltmer turbulent och farlig omvärld.