

För en tid sedan nämnde jag att jag drabbats av skrivkramp i samband med att jag konstruerade virtuella världar i datamaskinen.
Och jag skrev då att jag inom sinom tid, vilket är idag, skulle lägga upp ett exempel här på bloggen av en dito om än något enklare virtuell värld.
En virtuell värld (eller verklighet) är en datateknik som simulerar verkliga eller inbillade miljöer i en datamaskin. En slags digital variant av ett analogt diorama är en bra liknelse.
Uppdatering 14 aug 2022 vecka 32 om NATO-läget och då beträffande länder som hittills godkänt resp. ännu inte godkänt Finlands och Sveriges väg till medlemskap i försvarsalliansen NATO.
Detta för att upprätthålla en slags timeline om anslutningsprocessen till dess att våra länder blivit medlemmar i NATO fullt ut.
Länder vilka än idag inte godkänt Finland och Sveriges medlemskap i NATO:
Tjeckien
Grekland
Ungern
Italien
Slovakien
Spanien
Turkiet
Länder som till dags dato godkänt ansökningarna:
Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Danmark, Estland, Tyskland, Island, Lettland, Litauen, Frankrike, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Portugal, Polen, Rumänien, Slovenien, Storbritannien samt USA.
Man kan tycka att det hela börjar dra ut på tiden men det har hittills mer eller mindre gått via snabbspår vilket ju i våras utlovades av försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Och förmodligen ser det kanske idag ut som om att processen för medlemskap kan komma att börja röra sig ytterligare framåt inom den närmaste framtiden.
Den 4–6 juli samövade det svenska och brittiska flygvapnet tillsammans vid Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs. Övningen genomfördes inom ramen för försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force).
Bilden ovanför visar en engelsk och svensk stridspilot vilka flankerar brittiska ambassadören i Sverige, Judith Gough, och chefen för Skaraborgs flygflottilj (F7), Adam Nelson, samt försvarsminister Peter Hultqvist vilka välkomnar det fördjupade samarbetet mellan Sverige och Storbritannien.
Flygplanen i bakgrunden är t v en Eurofighter Typhoon från Royal Air Force och t h en JAS 39 Gripen från Flygvapnet.
Eurofighter Typhoon och JAS 39 Gripen flyger i rote över Vänern förra veckan Foto: Flygvapnet
Joint Expeditionary Force (JEF) är ett brittiskt initiativ från 2014 för en snabbinsatsstyrka som skall kunna agera självständigt eller inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats i norra Europa i händelse av en kris ("i händelse av en kris" - Läs: Ryssland).
Förutom Storbritannien ingår även Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige i Joint Expeditionary Force.
Detta inlägg (om och med rubriken NATO: etc) som uppdaterats en tid kommer även fortsättningsvis att göras så under det att anslutningsprocessen av Sveriges och Finlands medlemskap pågår.
Strax efter klockan 10.00 i dag hade NATOs samtliga 30 medlemsländer undertecknat de svenska och finländska anslutningsprotokollen, vilket nu ger de bägge länderna status som ”blivande medlemmar” i försvarsalliansen.
– Det här är verkligen ett historiskt tillfälle för Finland, Sverige och Nato. Och för vår delade säkerhet, förklarade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och tillade att Finland och Sverige kommer att utgöra ett starkt bidrag till försvarsalliansen.
– Rysslands invasion av Ukraina har krossat freden i Europa. Det är viktigt att vi håller ihop i denna farliga stund av vår historia, fortsatte Stoltenberg.
Nu återstår den ratificeringsprocess då samtliga Natoländer skall godkänna anslutningen även i de egna parlamenten.
Först när det är gjort, och anslutningsprotokollet arkiverats blir Sverige och Finland fullständiga medlemmar i försvarsalliansen.
Anledningen till Turkiets president Erdoğans plötsliga tvärvändning i torsdags om svensk-finskt NATO-medlemskap berodde till stor del på att USA lättade en del på sina restriktioner mot vapenexport till Turkiet.
En eftergift som möjliggör för Erdoğan att köpa den uppgraderade versionen av Lockheed Martin F-16 som är ett stridsflygplan generation 4 men som i uppgraderad version benämns som generation 4.5.
Efter att Magdalena Andersson mellan raderna lovprisat sig själv och Sveriges insatser för ett svenskt-finskt NATO-medlemskap och en tryggare värld avslutades NATO-mötet i Madrid med smolk i bägaren för svensk del.
Detta då Sverige (enligt Erdoğan i slutanförandet på Natos toppmöte) skulle ha förbundit sig att utlämna 73 terroristmisstänkta till Turkiet.
Även Erdoğan passade på att lovprisa sina egna insatser för avtalet vilket han betecknade som ”en diplomatisk seger för Turkiet”.
I gårdagens Dagens Ekos lördagsintervju (SR P1) försökte Magdalena Andersson bl a bemöta Erdoğans påstående om att Sverige förbundit sig att utlämna de 73 terroristmisstänkta till Turkiet.
I intervjun hamnade hon ganska snart på hal is i sina försök att definiera olika betydelser i sammanhanget av ord som terrorism, frihetskamp, demokrati etc och allt vad det nu var för något.
Andersson har redan fått en hel del kritik för sin förtegenhet om vad som egentligen sagts mellan Sverige och Turkiet beträffande utlämnandet.
Fortsättning följer.
Det formella beslutet om en inbjudan till Sveriges och Finlands medlemskap i NATO tas i övermorgon (tisdag) av Natoländernas ambassadörer i Bryssel.
NATO-överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet undertecknades på kvällen tisdag den 28 juni 2022 i Madrid, Spanien. Detta efter att Turkiet lagt ner sitt veto och därmed accepterar Sverige och Finland som nya Natomedlemmar.
(Bakre raden: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Turkiets president Erdogan, Finlands president Sauli Niinisto samt Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Främre raden Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, Finlands utrikesminister Minister Pekka Haavisto, och utrikesminister Ann Linde)
Igår, onsdag den 30 juni, välkomnade, som väntat, de trettio Natoländerna Sverige och Finland som nya medlemmar i försvarsalliansen NATO.
Det formella beslutet om en inbjudan till medlemskap tas nästa vecka av Natoländernas ambassadörer i Bryssel.
Därefter skall parlamenten i samtliga medlemsländer godkänna utvidgningen (Och så vidare).
Efter all upprördhet och ilska som Amnesty Internationals minst sagt omstridda rapport om Ukraina orsakat runtom i världen såg man sig i söndags vara nödsakad att gå ut med en slags "ursäkt" för rapporten via ett mejl till nyhetsbyrån Reuters:
”Amnesty International beklagar djupt den upprördhet och ilska som vårt pressmeddelande om den ukrainska militärens stridstaktik har orsakat”, skrev man bland annat till Reuters.
I rapporten, som släpptes förra torsdagen (vecka 31), riktade Amnesty skarp kritik mot Ukraina, och hävdade att landet utsätter civila för fara då ukrainsk militär bland annat använder bostadsområden, skolor, sjukhus, gallerior etc. som militära baser (!).
”Amnesty Internationals prioritet i denna och alla konflikter är att se till att civila skyddas. Detta var verkligen vårt enda mål när de här uppgifterna släpptes" fortsätter man i mejlet till Reuters som avslutas med att
"vi helt och fullt står bakom uppgifterna, men beklagar smärtan som orsakats.”
Och sluter därmed återigen upp bakom rysk terror mot civila mål i Ukraina samt ryska påståenden om förtäckta ukrainska militärbaser.
Kommentar överflödig.
Väldigt bra av amerikanska talmannen Nancy Pelosi att inleda sin sydostasienturné med ett (kontroversiellt) besök i Taiwan och därmed inte vika sig för hot, simulerade och provocerande kinesiska anfall samt bisarra uttalanden från Kinas president Xi Jinping och densammes totalitära regim.
Även om man samtidigt kan förstå Pentagons något tveksamma inställning till Taiwanbesöket.
Bland annat för att man kanske anser att det i dagsläget kan vara onödigt att ha för många strängar på sin lyra i en för närvarande alltmer turbulent omvärld.
Men i Taiwans huvudstad Taipei, däremot, jublar regeringen och menar att besöket kommer att ytterligare förstärka och fördjupa de redan nära banden och samarbetet mellan Taiwan och USA.
(Nancy Pelosi är sedan 3 januari 2019 talman i representanthuset. Hon är nummer två i successionsordningen som USA:s president, efter vicepresident Kamala Harris)
Den motbjudande kritiken som Amnesty International framfört gentemot Ukrainas militära försvar mot Rysslands invasion av landet fortsätter att väcka ilska och avsky runtom i världen.
Vilket bland annat inneburit att chefen för Amnesty i Ukraina, Oksana Pokaltjuk, avgått i protest mot "människorättsorganisationens" makabra rapport som släpptes i torsdags.
I rapporten anklagar ryssrättsorganisationen (Amnesty) Ukraina för att bland annat bryta mot internationell lag och sätta civila i fara (!!).
”Om du inte bor i ett land som invaderats av ockupanter som sliter sönder det, förstår du förmodligen inte hur det är att fördöma en armé av försvarare”, skrev Oksana Pokaltjuk på sociala medier efter sin avgång.
Mycket bra agerande och kommentar av den numera före detta chefen för Amnesty International i Ukraina.
Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare anklagat Amnesty för att försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret”.
Vecka 29 och en värmebölja med omfattande skogsbränder härskar i Europa. Värmeböljan breder ut sig från flera länder utmed nordafrikanska medelhavskusten i söder upp över hela Europa till Tyskland i norr.
I många länder, som till exempel Spanien, Portugal och Frankrike är tusentals människor på flykt undan bränderna.
I Frankrike, där man slog många värmerekord igår, tisdag, har mer än 37.000 evakuerats från sina hem. Även djurparker har evakuerats bl a utanför Bordeaux. Enbart i Spanien och Portugal har över 1.700 hittills omkommit på grund av värme och bränder.
Igår, tisdag den 19 juli 2022, blev den dag då temperaturen i Storbritannien för första gången i historien översteg +40° med många bränder som följd.
I London har brandkåren idag låtit meddela att man under gårdagen inte haft så mycket att göra sedan Blitzen 1940.
Idag har värmen lämnat de brittiska öarna och förflyttat sig till den svenska västkusten där det blev som mest +32° i centrala Göteborg idag.
En kallfront är på väg in från nordväst och imorgon börjar vädret mot fredag återgå till mer normalt sommarväder i Sverige .