fredag 17 januari 2020

Masthuggskajen, Anime/Manga och Carl Larsson

Masthamnsgatan
Som jag nämnt i ett tidigare inlägg så händer det för närvarande mycket i stora delar av Göteborg beträffande byggnation av t ex bostäder och infrastruktur. Även då runt Järntorget som är i närheten av där jag bor.

Ett av många exempel är området kring gatan på bilden ovanför vilket är en del av ett nu påbörjat omfattande byggprojekt benämnt Masthuggskajen. Byggtiden beräknas till någonstans mellan två och tre år.

Själva gatan på bilden ovanför heter egentligen Masthamnsgatan och skall bli ett nytt strög i Göteborg - en ca 750 meter lång gågata mellan Järntorget och Stigbergsliden parallellt med Första Långgatan.

Bilden tog jag 2018 mot väster (åt vänster på kartan) från en position vid det röda krysset.

Ingen byggnation hade då påbörjats och Masthamnsgatan var då, och är i stort sett fortfarande, en tämligen okänd bakgata mellan Första Långgatan och Oscarsleden/Stenaterminalen.

Masthuggskajen med Masthamnsgatan i mitten
Jag är (förmodligen) bakåtsträvare och tycker inte om så här omfattande och ganska hastigt igångsatta förändringar som pågår i stora delar av Göteborg. Bland annat därför att det med stor sannolikhet kommer att resultera i en utpräglat artificiell miljö.

Men i detta fallet har jag det hela på betryggande avstånd då jag bor ca 550 meter söder om Masthamnsgatan så jag skall egentligen inte klaga.

Och det skall, trots allt, på sätt och vis ändå bli intressant att följa byggandet och kommer att lägga in bilder kontinuerligt  på bloggen.

Nämnas kan att Göteborgs Kommun på en presskonferens i veckan som gick utlovade totalt trafik- och byggkaos i och runt Göteborg under åren som kommer. Med andra ord som lök på laxen med tanke på de ca tre år av trafik- och byggkaos som Göteborg har bakom sig.



Jag håller på att lära mig något som heter Manga/Anime Line art drawing. Det är ursprungligen en japansk metod för att till exempel i datamaskiner skapa serieteckningar, och då speciellt bakgrunder till serier och animerade filmer, från vanliga fotografier. Alltså förvandla vanliga foton till teckningar.

Och eftersom vanliga foton i längden ju kan bli ganska tråkigt så skall jag försöka göra alla bilder om Göteborgs kommande utveckling och byggkaos som Manga/Anime-bilder istället.

Här är två exempel hur jag gjort om vanliga foton till Manga/Anime Line art för att prova olika stilar:

Haga Nygata
Fotot ovanför tog jag januari 2014 i stadsdelen Haga, Göteborg. Det är själva originalbilden som jag sedan gjorde en Manga/Anime-teckning av.

Skall något ändras eller tas bort (retuscheras) på bilden måste detta göras på originalbilden. 


Här har jag först gjort om fotot i datamaskinen till en streckteckning i svartvitt.

Den går i och för sig att ordna till för att bli en svartvit serieruta. Men jag vill göra en bild i färg med konturer vilket är anledningen till att den är ganska gråaktig på grund av att den är ganska detaljerad.


Så här blir det när man lägger in färger i streckteckningen ovanför och det är ungefär samma stil på bakgrunden med konturlinjer som i en del seriealbum.

Bergsgatan 19, Haga
Ett annat exempel och ett foto av stadsdelen Hagas äldsta hus vilket ligger på Bergsgatan 19 och byggdes ca 1725. Bilden tog jag några år senare, i september 2017, och hösten är i antågande vilket syns här och där på växtligheten.


Här försökte jag mig på att göra en bild som är inspirerad av nationalmålaren Carl Larssons akvarellmåleri. Därför är streckteckningen även denna gång något mer rörig och detaljerad än nödvändigt.

Den färglagda streckteckningen av Hagas äldsta hus
Jag hämtade som sagt en del inspiration i Carl Larssons akvareller när jag gjorde de bägge bilderna ovanför. Som till exempel akvarellerna Grinden, Frukost under stora björken och vintermotivet Gården och brygghuset.

KLICKA HÄR så kommer Manga/Anime-bilderna av Haga Nygata och Bergsgatan upp i större format i nytt fönster.

Många konstnärer och illustratörer som till exempel Elsa Beskow och John Bauer, men även nutida tecknare och konstnärer, har för övrigt inspirerats av Carl Larssons akvarellmåleri. 


Karin och Carl Larsson
Carl Larsson (1853 -1919) var en svensk nationalmålare och är en av de mest berömda svenska konstnärerna samt anses numera som den mest folkkäre. 

Carl Larsson räknas som Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare och känd för sina akvareller av idylliskt familjeliv. 

Han var gift med konstnärinnan Karin Larsson, född Bergöö.

"Frukost under stora björken" akvarell av Carl Larsson 1896
Makarna Larsson bodde 1889 - 1912 i byn Sundborn utanför Falun i Dalarna. Man förvandlade sin bostad (Lilla Hyttnäs) till ett av Sveriges mest omtalade hem.

Sedan 1946 förvaltas och vårdas Lilla Hyttnäs av Carl och Karin Larssons släktförening och är tillgänglig för allmänheten.

Både Carl och Karin Larsson har postumt fått namnge varsin av norska Norwegians många Boeing 737-800. Deras porträtt pryder även respektive maskins fena.



Karin Larsson reverserar (motorbromsar) på 
bana 06Left, Montréal International Airport, Kanada

På snart återseende från ett Göteborg där våren, liksom i stora delar av övriga södra Sverige, tycks ha kommit på allvar nu i mitten av januari månad 2020. Med bland annat vårtemperaturer samt många rapporter om mördarsniglar vilka börjat göra sin entré för säsongen på västkusten.