En turisthord uppe vid Poseidon (Götaplatsen) |
På sätt och vis är det skönt att juli månad äntligen har passerat och vi går in i augusti månad. Detta då det varit, och fortfarande är, alldeles otroligt mycket folk i Göteborg denna sommar.
Finansminister Magdalena Andersson |
Därför är det rekord av antal turister i Göteborg och i stora delar av övriga Sverige. Detta i kombination med att många göteborgare av ovannämnda orsak stannat hemma under semestern har inneburit att det varit överbelamrat av turister, lokalbefolkning samt sist men inte minst mycket och ibland kaotisk trafik.
Vissa dagar under juli månad var det många och långa bilköer från Kungälv i norr till Kungsbacka i söder av turister som försökte ta sig in i Göteborg. Ibland även stora problem med att försöka ta sig ut ur Göteborg och då speciellt norrut.
Rekordtemperatur i Göteborg - all time high! |
Fredagen den 26 juli var Göteborg näst varmast i Sverige med + 33.9° enligt SVT nyheter. Det är den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Göteborg.
Varmast var det samma dag i Markusvinsa som ligger i norra Norrbotten (vid polcirkeln) där det var + 34,8°.
I bostaden under plåttaket där jag bor var det +29.7° på kvällen den 29 juli. Påföljande dag hade varmfronten försvunnit från västsverige och temperaturen i Göteborg sjunkit med mer än 16 grader.
Som avslutning på juli månad en bild ute från Klippan ut mot Rivöfjorden. Till vänster Stena Jutlandica på ingång och Stena Viking till höger. På väg från respektive till Fredrikshamn.
Vid tillfället då bilden togs var det behagliga +21°. Det blå sträcket för om Jutlandica är skuggan av Älvsborgsbron.
Bilden är från förra onsdagen (24 juli) och man kan faktiskt ana den då annalkande varmfronten som ett något mörkare skikt ovanför horisonten och bakom Stena-båtarna.
Vid tillfället låg fronten ca 60 km västerut, över Danmark. I och med att fronten drog in över Göteborg några timmar senare steg temperaturen ganska hastigt med sju grader.
24 juli 2019 Landsvägskörning och ny premiärminister i Storbritannien!
Bilden tog jag i söndags då jag flydde turistmassorna med vidhängande trafikkaos i och runt Göteborg.
Istället genomfördes en bilutflykt från Göteborg med avkopplande landsvägskörning genom kulturbygder runt Lilla Edet - Upphärad - Nygård - Lödöse och åter Göteborg.
Här finns gammelskogar (urskogar) på en del ställen och några områden ingår i de totalt ca 100 kvadratkilometer gammelskog i Sverige som är skyddad som naturvårdsområde.
Molnen och regnet i bildens bakgrund är framkanten på en varmfront från sydväst som idag, onsdag, har etablerat ett högtryck över Skandinavien med temperaturer som förväntas överstiga + 30° under resten av veckan.
För övrigt så är det mycket varmt i stora delar av övriga Europa.
Boris |
Han vann omröstningen igår med stor majoritet över sin motkandidat Jeremy Hunt.
Många minns Boris Johnson som kompetent och populär borgmästare i London 2008 - 2016. Bildad, lever i verkligheten, handlingskraftig och talar klarspråk. Och framförallt mindre liberal än vad som anses passande av exempelvis svensk public service.
Jag tror att han kan bli en bra premiärminister.
20 juli 2019 och vecka 29
Göta Älv |
Bilden tog jag igår förmiddag, lördag, upp vid Masthuggskyrkan in mot centrala Göteborg som ligger uppe till höger i bild. Stena Lines danmarksterminal i förgrunden. Det var varmt och för ovanlighetens skull nästan vindstilla.
Vecka 29 är årets absolut värsta vecka i Göteborg. Detta då vi har världens största fotbollsturnering, Gothia Cup, i staden samt att det är årets absolut mest turistintensiva vecka.
Med andra ord alldeles för mycket folk under en och samma vecka. Och, vilket är nytt för i år, i stort sett totalt trafikkaos speciellt under eftermiddagar.
Det är betydligt mer turister i år på grund av den allt svagare svenska kronan.
Efter finaler i Gothia Cup samt vidhängande avslutningsceremoni, åkte i stort sett alla deltagare hem. Men det har inte hjälpt nämnvärt då det fortsätter att välla in turister och förväntas göra så även under veckan som kommer (vecka 30).
Och först veckan därefter återgår saker och ting till det normala.
Bilden av det somriga landskapet ovanför tog jag i torsdags på norra Hisingen. Detta i samband med en bilutflykt som var ett led i mitt pågående försök att utbilda mig till turist.
Vid tillfället var det faktiskt nästan vindstilla. Nordre Älv rinner långsamt och majestätiskt fram i bakgrunden men det syns inte på bilden då scenariot med älven skyms av träden.
Almedalsveckan 2019 - avslutningen
Jimmie Åkesson citerar Vilhelm Moberg |
Och lunchen ifråga är med stor sannolikhet det enda som eftervärlden kommer att minnas av Almedalsveckan 2019.
Många intellektuella, som till exempel ledarskribenter, journalister, opinionsbildare, politiker etc, förstod helt enkelt inte att Åkesson citerade den folkkäre författaren Vilhelm Moberg. Vilket orsakade en storm på bland annat Twitter där reaktionerna blev kraftiga.
Svensk strävan utgavs 1941 av Försvarsstabens Bildningsdetalj som en slags propaganda mot hotet om en eventuell (eller förestående) nazitysk ockupation av Sverige.
Den svenska försvarsmakten (Armén, Flottan och Flygvapnet) hade under hela kriget en markant negativ inställning till nazityskland.
Till skillnad från exempelvis Per Albin Hanssons samlingsregering 1939 - 1945.
Ledarskribenten Lina Stenberg |
Hon tyckte att Jimmie Åkessons tal var ”Obehagligt på riktigt”.
I en något penibel "analys" i Arbetet är hon djupt kritisk både mot Åkessons tal och Vilhelm Mobergs essä och som ett utslag av ren missuppfattning (okunskap) blandar hon ihop begreppen och påstår bland annat att "3.5 miljoner svenskar inte räknas in i SD:s - tredje största partiets - Sverige".
Och så hoppas hon att "vi aldrig någonsin mer behöver höra sådana skrämmande ord" och att citatet av Vilhelm Moberg (om att hålla nazityskland borta från Sverige) i själva var ett "aggressivt nationalistiskt inslag" under den enligt henne så "viktiga politikerveckan i Almedalen”.
Problemet är att hon, som så många andra, inte begriper att det rör sig om ett citat ur en novell från 1941 då Sveriges befolkningsmängd var ca 3,5 miljoner mindre än idag, 2019. Samt att vi då stod inför hotet av en tysk invasion/ockupation.
Sista ordet eller orden efter Almedalsveckan levererades för övrigt av Jimmie Åkesson och blev att - Vi måste återupprätta känslan för Sverige.
En nog så tänkvärd avslutning av Almedalsveckan 2019.
6 juli 2019 Kallt, blåsigt och Almedalsveckan 2019!
Det eviga blåsandet fortsätter och även denna vecka, liksom den förra, blåste dagarna bokstavligt talat bort ur almanackan. Tätt åtföljt av en nordvästlig arktisk kallfront som svept ner över Skandinavien.
Starten Gotland Runt 2019 i onsdags |
Även det 191 meter långa kryssningsfartyget M/S Viking Cinderella fick under fredagen problem med blåsandet i samband med att man skulle besöka Visby på Gotland.
Man fick avvakta ute på redden med att försöka ta sig in i Visby hamn samtidigt som en mer eller mindre allmänt utbredd sjösjuka uppgavs härja bland de ca 1.500 passagerarna ombord.
M/S Viking Cinderella på redden utanför Visby |
Och apropå Gotland så har Ebba Bush Thor och Jimmie Åkesson under den pågående Almedalsveckan ätit lunch tillsammans. Bland annat har man diskuterat sjukvård, energipolitik och migration.
Från Ebba Bush Thors sida skulle lunchen mycket väl kunna vara ett spel för gallerierna i ett försök att rädda Kristdemokraternas försämrade opinionssiffror.
Avslutningsvis så kunde (efter en del kaxigheter och luddiga besked under Almedalsveckans inledning) den nytillträdda partiledaren Nyamko Sabuni till slut lämnat klara besked om Liberalernas framtida målsättning:
Kommentar överflödig!
1 juli 2019 Äntligen ett Björklund-fritt Sverige!
Nyamko Sabuni |
Jag vet egentligen inte så mycket om den nya partiledaren. Men Nyamko Sabuni ger ett positivt intryck, verkar kompetent och har vad som får betraktas som ganska lång erfarenhet inom både politik och näringsliv.
Och till skillnad från exempelvis Ulf Kristersson och Stefan Löfvén är hon inte feminist.
Nyamko Sabuni får ett besvärligt utgångsläge bestående av till exempel fyraprocentsspärren samt splittringar inom sitt eget parti, Liberalerna.
Träffsäker rubrik från Dagens Industri |
Förordandet av Nyamko Sabuni till ny partiledare väckte återigen förstämning inom det politiska etablissemanget i Sverige. Detta då man knappt hunnit hämta sig från det för vänstern nedslående resultatet av EU-valet i maj.
Därför har man via tyngre ledarsidor, debattinlägg och kommentarer inom public service etc börjat bedriva en slags häxjakt med tillhörande krypskytte i ett försök att underminera Nyamko Sabunis ställning som nybliven partiledare. Då genom att förmedla lösa antaganden, insinuationer och konspirationstankar.
Även opinionsmätningar inför valet av ny partiledare till Liberalerna har naturligtvis ifrågasatts trots att dessa visat starkt stöd för Nyamko Sabuni.
Och givetvis misstänkliggörs även hennes roll i Ångpanneföreningen, ett välrenommerat ingenjörsföretag, där hon var hållbarhetschef på bolaget samt har ingått i koncernledningen för det börsnoterade ÅF Pöyry i flera år.
En (liberal) ledarskribent påpekade nogsamt att en konsult på en pr-byrå bakom kampanjen för Nyamko Sabunis kandidatur skulle haft nära relation till en SD-politiker. Vad det nu skulle ha med saken att göra; Det är väl i så fall inte "värre" än att det finns miljöpartister bland pr-byråns konsulter.
Krypskytten Helle Klein |
En av krypskyttarna, Helle Klein, som är chefredaktör på tidningen Dagens Arbete tycker att valet av Nyamko Sabuni som efterträdare till Björklund är en "sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik".
Vilket med andra ord betyder att valet av Nyamko Sabuni som efterträdare till Björklund var ett val som förmodligen inte kan leda till annat än en positiv utveckling för svensk politik!
Vänster-social-liberalen Erik Ullenhag |