Äntligen är våren på ingående till Göteborg och västsverige. Detta efter en otroligt seg och enahanda höst och vinter 2018-2019.
Värst denna vinter tycker jag, som så många andra, att den eviga blåsten, dimman och diset vecka efter vecka har varit. Vilket inneburit ovanligt råkall och fuktig luft hela denna vinter. Bilden ovanför från ett allför oftast sedvanligt dimmigt och disigt Linnégatan under januari - februari i år.
Och denna veckan, liksom förra, fick vi lök på laxen i form av ytterligare en portion råkallt blåsigt arktiskt väder. Vilket tillfälligt lade sordin på vårstämningen jämfört med veckan dessförinnan som bjöd på nästan sommarliknande väder.
Det bästa med denna vinter har faktiskt varit att det har regnat en hel del. I Göteborg har det aldrig regnat så mycket under någon mars månad sedan mätningarna började 1859. Under perioden 1 - 17 mars överträffades det tidigare regnrekordet i Göteborg för mars månad (från 1872 som då fick 121 mm).
Tack vare det myckna regnandet kommer det i år förmodligen att bli en grön Valborg i västsverige för första gången på många, många år.
Ovanligt tidigt blommande maskrosor på Övre Djupedalsgatan i början av april - ett vårtecken så gott som något!
Här följer en något summarisk sammanfattning av regeringsbildningen i Sverige 2019 efter valet i september 2018:
Något mer än fyra månader (!) efter valet i september 2018 lyckades Sverige den 18 januari 2019 få till något som med en del fantasi skulle kunna betecknas som liknande en regering.
Spektaklet ifråga har även denna gång fått en namn: Januariöverenskommelsen.
(Jfr. Decemberöverenskommelsen den 27 december 2014)
Grafik visande valresultatet 2018 och skillnaden mellan de politiska blocken:
Mandatfördelning enligt valresultatet september 2018
Den slutliga mandatfördelningen 18 januari 2019 efter det att fem av riksdagens åtta partier till slut bestämt sig för hur det svenska folket i själva verket hade röstat i valet sept 2018
Det borgerliga blocket Alliansen har upplösts (spräckts) i och med att Centerpartiet och Liberalerna i januari omvandlade sig till några slags socialistiska hangaround-partier och numera ingår i det Rödgröna blocket.
Sammanlagt har nu således det Rödgröna blocket 195 mandat mot de tre ickesocialistiska partierna (KD - M - SD) som tillsammans har 154 mandat.
Apropå politik så har jag tidigare nämnt att jag är intresserad av ordspråk och talesätt.
Bland annat för att de oftast är väldigt gamla, många mer än tusen år, och som med jordnära visdom via folkmun tagit sig framåt genom historien - och då alltid förvånansvärt lika aktuella.
En av mina absoluta favoriter bland ordspråken är att det som är en sak idag (oftast) är något helt annat imorgon. Vilket betyder ungefär att något inte blev riktigt som man tänkt sig. Snarare tvärtom och då i negativ bemärkelse.
Det är ett ordspråk som till exempel passar väldigt bra i politiska sammanhang. I nittionio fall av hundra kan man då utesluta ordet oftast i mitten av ordspråket. (Det är därför ordet ifråga står inom parentes ovanför).
Futurum(-et) imorgon är symboliskt - det kan till exempel avse om en vecka, en mandatperiod, ett sekel, en generation osv.
Ett mycket bra exempel på mitt favoritordspråk är grafiken ovanför med resultatet av mandatfördelningen i samband med riksdagsvalet den 9 september 2018.
Man kan då på ett användarvänligt och behändigt sätt ändra ordspråkets presens (nutid-dåtid) och, med facit i hand nu våren 2019, konstatera att
Det som är en sak idag var något helt annat igår!
Igår är dåtid, dvs valresultatet den 9 september 2018.
Avslutningsvis, och då med tanke på just aktuell politik, inte minst för oss i Sverige och Europa, kan det vara lämpligt med ett ordspråk: