onsdag 22 juni 2016

Brexit


Som så många andra hoppas även jag att Storbritannien röstar JA för att lämna EU.

EU idag, år 2016, är något annat än alla visioner och fagra löften som tidigare fått Europas olika befolkningar att rösta för ett EU-medlemsskap.

Är en union så bräcklig att utomeuropeiska företeelser i form av till exempel flyktingsituationer i främmande världsdelar (som delar av Afrika samt Mellanöstern) har fått hela det europeiska fundamentet att skaka ordentligt i sina grundvalar betyder ju detta att Europa har väldigt stora problem framför sig.

Skall vi ha ett europeiskt samarbete även i framtiden måste dagens EU struktureras om tämligen omgående och det börjar bli bråttom om unionen åtminstone tillfälligt skall kunna rädda det som räddas kan.

Oavsett hur Storbritannien väljer imorgon, torsdag, så kommer det EU som finns idag ha högst fem år kvar i historien innan det har förvandlats något annat. Fem år är sannolikt en aning väl objektiv uppskattning.

Brandenburger Tor, Berlinmurens fall och sovjetimperiets sammanbrott den 9 november 1989
Europeiska unionen (EU) är egentligen ingenting annat än ett imperium under uppbyggnad (utvidgning). Men ingen har någonsin lyckats bygga ett varaktigt imperium. Och sällan har väl ett imperiebygge haft sämre förutsättningar att lyckas än vad Europeiska unionen (EU) ser ut att ha idag.

Brittiska imperiet, Osmanska Riket, Romarriket,  Mongolväldet (Djingis khan), Mayariket är några historiskt kända imperier som tidigare kollapsat och därmed för alltid försvunnit från världsalltet.
   
Det senaste imperiet som föll samman var Sovjetimperiet. Vilket symboliserades på ett talande sätt av Berlinmurens fall den 9 november 1989 (bilden ovanför). 

Men mitt tips inför valet i morgon är att Storbritannien trots allt väljer att stanna kvar i EU. 
Åtminstone tillsvidare (för denna gången).