lördag 31 augusti 2024

Augusti 2024 - Uppdatering



Bloggens augusti-inlägg avslutas med ett diagram som visar den behagliga temperaturen i centrala Göteborg (Fiskhamnen) under augusti månad. 

Idealiska 18° som medeltemperatur och 12,9° som lägst. Endast vid fem tillfällen översteg temperaturen 22° och då som högst i torsdags med 27,6°.

Blogg is back in in september!





Air ur-HILDE Boeing 707-220 "Freyja"

Nu har jag gjort en ny skärmdump av Boeing 707-220-maskinen. Egentligen skall man undvika att göra skärmdumpar då de har låg upplösning och är olämpliga för tryck eller förstoringar.

Fördelen med att ibland använda skärmdumpar är att det går fort att göra en förlaga eller skiss av en påtänkt stor bild med hög upplösning. Samt att man lätt kan prova att byta bakgrunder etc genom att använda program för bildbehandling.

Nackdelen är att det kan vara svårt att retuschera bilden på grund av den låga upplösningen. Retuschera gör jag oftast i Photoshop samt vektorprogrammet Illustrator. 

Nu skall jag visa en bild av hur en förlaga (skiss) kan se ut när ur-HILDE maskinen på bilden ovanför ligger på marschhöjd, som är ca 10.000 meter (30.000 fot), över ett landskap av typ landsbygd någonstans. 

Att avbilda landskap hav etc från hög höjd (via flygplan, drönare, ballonger, satelliter) kallas på engelska för Aerial photo eller airborne imagery.

Klicka här för att öppna hela bilden i nytt fönster.


Jag skall ändra en del detaljer på speciellt maskinen och sedan göra en högupplöst (300 dpi) variant med måtten 50 x 28 cm och därefter en utskrift av densamma för test. 




onsdag 21 augusti 2024


Tiden går fort, sommaren lider mot sitt slut och det har blivit dags för Bloggens sillinläggningsprojekt nu vecka 34.

Sill (Clupea harengus)

Detta då de tidigare införskaffade saltsillfiléerna nu skall processas: Först genom att urvattnas, vilket tar ca 8 -12 timmar, för att sedan skäras i bitar som därefter skall ligga i en lag under ca tre dygn.

Sillinläggningsprojektet ligger ju förresten bra i tid då det var surströmmingspremiär i torsdags (den 15 augusti).

Sill och strömming är samma fiskart (Clupea harengus) men byter namn från att heta Sill norr om Öresund (Kattegatt, Skagerack, Nordsjön, Atlanten etc) till att syd och sydost om Öresund (Östersjön, Bottniska- och Finska viken) benämnas Strömming.

Surströmmingspremiären infaller alltid den tredje torsdagen i augusti.


Svensk färskpotatis

Svensk färskpotatis är fortfarande tillgänglig (hos t ex Hemköp och ICA Maxi) men verkar vara på upphällningen inom kort för denna säsongen. 

Potatisen skall vara jordig och till storlek gärna ungefär som en golf- eller pingpongboll (vilka har en diameter av ca 4 cm ). Så man får rota en del i potatislårarna för att hitta desamma vilka ofta ligger underst. Men det går givetvis bra med något större också.

En perfekt och äkta Svensk färskpotatis skall med lätthet gå att skala genom att skrapa den med en vanlig matkniv.

Potatis skall helst förvaras mörkt och svalt (kylskåp) samt i papperspåse (ej i plastpåse).

 
Tvättad färsk potatis 

Man skall inte förväxla den svenska färskpotatisen med den, åtminstone enligt oss potatisconnoisseurer, sommartid mer eller mindre oätliga och intetsägande "tvättad färskpotatis" som även saluförs av livsmedelskedjorna. 

I stort sett all potatis som säljs sommartid är väl för övrigt färsk.






lördag 3 augusti 2024


AIR ur-HILDE Boeing 707-220 0048 N "Freyja"  

Bilden är en skärmdump av en Boeing 707 jag byggt i CAD-programmet. Det är en de sista av alla delar som behövs till vad som skall bli min första digitala målning i höst.

Jag har konstruerat en Boeing 707 tidigare (som jag visade här på bloggen december -23) men ovannämnda gjorde jag helt nyligen och var mest tänkt som en bakgrundsmodell

(Den tidigare varianten återkommer vid ett senare tillfälle)

Less is more: Trots att jag gjorde denna den enklare så blev den väl så bra och (framförallt) har attityd. Den ersätter den tidigare 707-maskinen och kommer att få en framträdande roll i den kommande målningen.

Länk till större bild med bättre upplösning av skärmdumpen finns här. 



Vädret vecka 32 (5 - 11 augusti 2024):


Nu har sommaren 2024 åtminstone tillfälligt gjort sitt och den kommande veckan blir vädret mer ostadigt växlande. Väderkartan gäller från i övermorgon måndag 5 aug 12.00 och framåt. 

Blåa isobarer med spetsiga symboler kallas kallfronter. Röda isobarer med halvrunda symboler är varmfronter. Lila isobarer med både spetsiga och runda symboler är ocklusionsfronter som är varmfronter vilka övergår till att bli kallfronter. 


Uppdateringar följer.