onsdag 31 juli 2024

Juli 2024 - uppdatering

Idag blir det ordning och reda med bloggandet för detta är nämligen sista uppdateringen av inlägget med rubriken Juli 2024. Nästa inlägg kommer att rubriceras som Augusti 2024

Äntligen i takt med tiden kan man således säga.




Sillprojektet är framflyttat till Augusti månad. Någon gång från och med i morgon då med andra ord. 

Salta sillfiléer var svåra att finna (i Göteborg) men hittades till slut på ICA Maxi där ovan avbildade 2 kilos dunk inhandlades.



Dagens kommentar:


     
Carl Bildt       

Den före detta moderatledaren Carl Bildts kommentar på X till att någon eller några eliminerade terrororganisationen Hamas ledare Ismail Haniya under densammes besök i Iran under natten till idag:


"Glöm vapenvila. Vedergällning och upptrappning står i centrum. Jag tror att vi behöver spänna fast säkerhetsbältena"


Det får väl anses vara en relevant bedömning av ett alltmer eskalerande händelseförlopp i mellanöstern.


Carl Bildt har bl a varit utrikesminister, tidigare fredsförhandlare samt en av få svenskar som lyckats göra sig ett namn på den internationella storpolitiska kartan och borde sannolikt ha ett visst hum om vad han uttalar sig om.

Carl Bildt var även Sveriges statsminister 4 oktober 1991 – 7 oktober 1994.
(På den tiden var en mandatperiod 3 år istället som för nu då den är 4 år)


Back in August!





tisdag 23 juli 2024





Kamala Harris 

Det är så gott som redan nu avgjort att Kamala Harris blir USAs nya presidentkandidat även om hon rent formellt utnämns i samband med Demokraternas partikonvent först om en månad, den 19 augusti.

Vem som skall bli Demokraternas nya kandidat som vicepresident tillkännages förmodligen inom kort.





TISDAG 16 JULI 2024


Då var det dags för månadsskifte igen. Och det som dominerar Göteborg denna vecka (nummer 29) är fotbollsturneringen Gothia Cup vilken jag utnyttjar i bloggen bara för att få en smidig övergång mellan månaderna juni och juli.

Turneringen hade maximal otur på invigningsdagen igår måndag med oväder och evenemanget fick avbrytas under förmiddagen på grund av rikligt regnande och slipprig lervälling. 

Vädret var betydligt bättre på kvällen under själva invigningsceremonin på Ullevi.

Gothia Cup på Heden i centrala Göteborg och väntan på uppehållsväder  Foto: Olivia Viklund/SR

Några fakta om Gothia Cup 14 - 20  juli 2024:

Antal deltagande lag: 1871 lag från 71 nationer med totalt 44 100 spelare och ledare

Pojkar visavi flickor: Cirka 70/30 procent

Deltagarna är inkvarterade på 71 skolor och 33 hotell

Under turneringen spelas ca 4900 matcher på 112 spelplaner

Turneringen har 2500 funktionärer (varav 550 är domare)

Gothia Cup är världens största fotbollsturnering för ungdomar och har
sedan starten 1975 haft totalt ca 1.315.600 deltagare


För övrigt så är jag inte det minsta intresserad av fotboll.

Och ingen annan idrott heller!








SÖNDAG 14 JULI 2024


President Joe Biden

Jag tycker som många andra att Joe Biden har gjort bra ifrån sig som USAs president under den gångna mandatperioden. Inte minst under rysslands terrorkrig mot Ukraina under snart två och ett halvt år.

Men allt fler röster höjs för att han av hälsoskäl bör avgå tämligen omgående. Biden fyller 82 år i höst och det syns bland annat att hans motorik börjar försämras. Ett faktum som spelar republikanen Donald Trump i händerna.


Vicepresidenten Kamala Harris

Om Kamala Harris blir demokraternas presidentkandidat så skulle hon ha möjligheter att vinna valet enligt tillgängliga opinionssiffror idag. Men det påstås råda delade meningar om hur populär hon egentligen är.

USA har idag ca 250 miljoner röstberättigade varav 20 - 30% (ca 60 miljoner presumtiva väljare) skulle stödja Nikki Haley som var Trumps enda motkandidat om presidentämbetet. 

Men Nikki Haley drog sig ur presidentvalkampanjen i mars -24 p g a låga opinionssiffror.

Många av Haleys sympatisörer plus andra väljargrupper kan eventuellt tänkas välja demokraterna i USAs presidentval den 5 november i år.




Addenda:

Donald Trump skadades lindrigt i ena örat vid ett skottdrama i staden Butler i Pennsylvania i natt. Två personer dog, den misstänkta gärningsmannen samt en i publiken. Ytterligare två personer blev allvarligt skadade i skottlossningen.

Skjutningen utreds som mordförsök på Trump.

I och med mordförsöket på Donald Trump läggs tills vidare kraven på att Joe Biden skall dra tillbaka sin presidentkandidatur ner enligt NBC.



SÖNDAG 7 JULI 2024

Nu börjar det dra ihop sig till månadsskifte igen och därför blir detta den sista uppdateringen av Juni månads inlägg (men kommer att kompletteras med ytterligare tillägg under kommande vecka).

Nordatlanten vecka 27, 2024    Bild: Met Office UK

Väderkartan ovanför är från i tisdags den 2 juli och visar isobarer över norra Atlanten. En isobar är en linje som förbinder punkter med samma lufttryck

Kartan är lätt att "läsa" och man kan förutspå vädret ca en vecka framåt - i detta fallet vecka 27, med relativt stor träffsäkerhet.

Kallfronterna till vänster i bild, som i tisdags då låg vid Newfoundland, är idag helgen/veckoslutet 6 - 7 juli, på väg in över Skandinavien samt stora delar av övriga nordeuropa vilket föranlett flera storm- och kulingvarningar.
 
Och mycket riktigt så blåser det mycket i Göteborg denna söndag och med temperaturer som övriga vecka 27 mellan +10° upp till som högst +17°.

Ovanstående om klimatet då det har varit och är ett unikt väder med högsommarväder under hela månaden maj 2024 inklusive en aprilvecka innan samt en vecka in i juni. En dagboksnotering med andra ord.

Återkommer!



ONSDAG 26 JUNI 2024

Efter en ovanlig kort juni månad är Midsommarafton redan passerad och det är snart Juli månad. Och sedan i torsdags (sommarsolståndet) blir dagarna nu succesivt något kortare samt en aning mörkare.


En händelse som ser ut som en tanke:


Rubrik från Aftonbladet förra veckan

Även jag har ibland undrat vad som hänt med sillen och varför den fått en mer undanskymd tillvaro i världsalltet. Inte minst nu sommartid då det finns så gott om svensk färskpotatis.

Jag menar inte den typ av inlagd sill på burk man fortfarande kan köpa i dagligvaruhandeln med oftast något fadd smak och ibland grumlig karaktär av för mycket lök och annat i inläggningen. Utan jag menar den sill man lägger in själv efter att ha införskaffat och vattnat ur saltsilfiléer.


Sill (Clupea harengus)

Så det skall bli en slags mission i sommar att bland annat göra en klassisk sillinläggning av urvattnade saltsillfiléer och redovisa resultatet inklusive recept här på bloggen så småningom.



Färsk svensk potatis (Färskpotatis)

Jag har gjort lyckade inläggningar tidigare. Men inte under sommaren då man ju har tillgång till färskpotatisen. 

Det beror egentligen på att man inte skall lägga in under månaderna juni, juli, augusti vilka räknas som rötmånader

Men det är nästan ett måste att prova äkta svensk inlagd sill med absolut färsk svensk potatis. Och rötmånaderna saknar förhoppningsvis betydelse med nutidens moderna kylar, frysar och allt vad det nu är för något.

Återkommer i ärendet!


FREDAG 21 JUNI 2024