torsdag 20 juni 2024

Maj 2024 - Uppdatering 3

En sista uppdatering innan våren 2024 samt månaden Maj avslutas och bloggen går in i sommarmånaden Juni i samband med att Midsommarafton infaller imorgon.

Bloggen fungerar hjälpligt  tills vidare tack vare att jag som nämndes tidigare kom på ett sätt att "lura" Blogger (online plattformen som bloggen görs i och som är en del av Google) för att t ex kunna färga textstycken eller enstaka ord vilket inte fungerat under en period p g a programfel.

Denna gången försöker jag mig på att lägga in länkar till exempelvis tidigare inlägg, bilder, filmer, andra bloggar mm. Länkar skall vara blåa vilket är en slags enkel och funktionell standard.


Det var lurigt att komma på hur man skall göra men det bästa sättet är att gå in och ändra i HTML-koderna:


En del av HTML-kodningen för denna uppdatering

För enkelhetens skull har jag valt att som exempel länka till en bild som heter La Mer från ett tidigare inlägg, oktober 23, med titeln Hopper-inspirerat.

Man kan således öppna bilden La Mer i nytt fönster antingen genom att klicka på bilden med de bägge parasollen ovanför eller här.

Hela inlägget "Hopper-inspirerat" finns här.




Det var allt från 
våren 2024 men bloggen återkommer i juni sommaren 2024.




måndag 17 JUNI 2024

Bloggen har förlängt våren och månaden Maj in i juni och då ända fram till Midsommar. Bland annat för att få ordning på uppdateringarnas datumangivelser samt några övriga detaljer. 




Till havs med Ryanair!

Bilden ovanför är från flygplatsen på Mallorca som förra veckan drabbades av omfattande översvämningar i samband med våldsamma skyfall.

Aeropuerto de Palma de Mallorca är Europas femtonde mest trafikerade flygplats och hanterade mer än 31.000.000 passagerare förra året. Antalet passagerare i år, 2024, förväntas överstiga 35.000.000 passagerare (turister).

Ögruppen Balearerna, där Mallorca tillsammans med Menorca, Ibiza och Formentera ingår, har sammanlagt 1,2 miljoner invånare vilka besöktes av mer än 18 miljoner turister (!) 2023.

Den snabbt ökande turismen i Europa är ett allt större miljö- och klimatproblem som delar lokalbefolkningar och dess politiker/myndigheter i två läger. Vilket allt oftare leder till stora protester i form av t ex demonstrationer runtom i Europa. Nyligen på just Mallorca.

Och glädjande nog har politiker/myndigheter börjat lyssna, inse problemen och visat förståelse för att siffror som ovanstående inte längre är acceptabla och hållbara.


"Coolcation" är en ny typ av turism som lockar allt fler invånare från medelhavsländerna att fly värmen i söder och istället resa till behagliga temperaturer i Skandinavien  (Härliga +17° i Göteborg idag!). Europeiska klimatflyktingar med andra ord - en företeelse som vi kommer att få se mycket av i en nära framtid.

Och påfallande många väljer Sverige för att det dels är ett vackert land men även dels för den svaga svenska kronan som är en av världens sämsta valutor. 

Vilket är en effekt av den urusla och inkompetenta svenska finanspolitiken som bedrivits under ca 30 års tid.

Detta var (för närvarande) mitt bidrag till klimatdebatten. Samt omdöme om den svenska finanspolitiken. Det kommer att finnas all anledning att återkomma i båda dessa ämnen.


ONSDAG 29 MAJ 2024


                                             Karlatornet med Oskar Fredrikskyrkans torn i förgrunden

Då var det dags för Maj månads första uppdatering. Det är mest en test för att kontrollera att själva strukturen fungerar samt att saker och ting är placerade som tänkt.

Datumet uppe till vänster skall till exempel vara det datum som uppdateringen genomfördes. Vilket inte är självklart då det brukar bli samma datum som originalinlägget (Måndag 27 maj 2024 i detta fallet) genom alla uppdateringar. Och det skall även i rubriken framgå att det är en uppdatering vilket det gör.

Uppdateringarna placeras överst.

Jag har lyckats fundera ut ett sätt att färga textstycken och/eller enstaka ord vilket nämndes nedanför. Och då utan att ändra HTML-koder och CSS-script:

Detta genom att på Internet gå in på något tidigare inlägg av bloggen med fungerande färger och kopiera en svart och en röd bokstav som jag därefter helt enkelt kopierade in här i texten. Som då ser ut såhär: ett b för att färga något ord eller textstycke i rött samt ett svart G i bold (fet stil) för inledning av exempelvis ett textstycke.

Därefter kopierar jag in en kopia av b på ett ställe i texten där jag vill ha färgad text. Jag markerar b:et och skriver ett eller flera ord i den markerade bokstaven och då blir resultatet till exempel såhär.

Detta inlägget var ett exempel på och test av hur en uppdatering förhoppningsvis kan komma att se ut. 


Avslutningsvis: På bilden ovanför är det Oscar Fredrikskyrkans torn till vänster och Karlatornet i bakgrunden som är en 74 våningar hög byggnad vilken är belägen på andra sidan Göta älv i stadsdelen Lindholmen på Hisingen.

Med en höjd av 246 meter är Karlatornet Nordens högsta byggnad. 

Karlatornet kan även räknas som en av Nordens absolut fulaste byggnader och kommer självklart att nomineras till Arkitektupproret som Sveriges fulaste byggnad när det är färdigbyggt och invigt.


MÅNDAG 27 MAJ 2024


Valborg och maskrosor vid Södra Allégatan

Bloggen har den senaste tiden varit något sämre än sämst beträffande regularitet etc. Och kommer förmodligen att förbli så ett tag till:

Det beror på att tiden går fort och att jag innan sommaren vill göra klart alla ingredienser som behövs för att sedan komma igång med kreerandet av bildprojekt.

En del sommarlättja med minskad skärmtid förekommer även i sammanhanget.



Det har tagit ca två år att försöka utveckla ett sätt att förvandla mina tidigare målningar i olja (vilka ju är 2D-bilder) till digitala 3D-miljöer som man därefter åter gör om till 2D-bilder. Det låter ju som ett ovanligt konstigt och komplicerat tillvägagångssätt och det är väl ungefär vad det är. 

Men jag är ganska nöjd med resultatet och tycker det börjar se bra ut om jag får säga det själv. 



Med hänvisning till ovanstående ändras därför strukturen på bloggen nu under sommaren genom att jag gör ett inlägg i månaden som istället uppdateras kontinuerligt under den aktuella månaden (månaden Maj i detta fallet). Jag tror det blir bättre och förhoppningsvis mer varierat och bildrikt. 




Jag gör bloggen online i ett slags program (plattform) som heter Blogger vilket är ett verktyg för att publicera bloggar på Internet.

Men nu har Blogger till viss del slutat att fungera som det skall. Man kan t ex inte ändra färg på ett textavsnitt eller enstaka ord då det bara finns några gråa nyanser istället för som tidigare blått, rött, grönt och alla andra färger. 

Man kan inte ens göra svart text men jag lyckades göra svarta feta bokstäver i bold (ovanför) genom att manipulera HTML-kodningen. Något som man egentligen inte skall göra då det kan ställa till problem. Så det blir inga mer svarta feta bokstäver.

Jag har surfat runt och ser att andra i har samma problem så felet är sannolikt inte här. Förmodligen ett CSS-script som försvunnit av någon anledning.



(CSS-script (Cascading Style Sheet) är ett språk som används på Internet för att ge webbsidor sitt utseende och stil. CSS är beroende av ett annat märkspråk som t ex HTML och kan inte fungera själv för att kunna utföra någonting på en webbsida)

HTML-kodning är "osynlig" information som används för att ge information till webbläsare, sökmotorer mm.)



Det var allt för denna gången. Men återkommer redan i veckan med en uppdatering och om hur densamma eventuellt skall se ut.