lördag 7 maj 2016

Tack och farväl till stora Dockan!

Så var det efter 62 år tyvärr dags för f d Götaverken Cityvarvets stora flytdocka att släppa tamparna och låta sig bogseras iväg till Dunkerque i Frankrike där hon skall börja ett nytt liv. 

Som så många andra tycker jag att det på sätt och vis kändes sorgligt - det var en stor del av Göteborgs själ som (efter en del förseningar p g a vädret) majestätiskt gled nerför Göta Älvs utlopp i går eftermiddag. 

Och ytterligare en spik i kistlocket för det Göteborg som en gång var Göteborg och aldrig mer kommer att bli liknande eller bättre än det som vår stad var förr.

Usch, vad tomt det blev!
Säljaren, holländska varvet DAMEN Shipyards (som övertog Götaverken Cityvarvet år 2000) ombesörjde bogseringen ut till Vinga där köpekontraktet först började gälla. Från Vinga övertogs därefter bogseringen av köparen med egna högsjöbogserare.

Anledningen till detta arrangemang var att köparen på detta sätt ville friskriva sig från allt ansvar beträffande en hel del förmodat miljöfarligt avfall som hamnat under dockan sedan 1950-talet.

Begåvad gardering och kan vara bra att lägga på minnet för den som ev. kan behöva inhandla en flytdocka någon gång.


Och det här blev min sista bild av epoken med dockan (och kanske symbolisk för den s k göteborgsandan) när den tar ut svängen (girar) i höjd med Fiskhanmen och lämnar Göteborg för alltid.

Bogseringen till Dunkerque i Frankrike beräknas ta ca sju dygn.